Rapport från ASCO 2024 - Lung-onkologi & CNS

Sändes den: 2024-06-18

Lung-onkologi & CNS, Signe Friesland

Signe Friesland rapporterade om framstegen inom lungcancerbehandling vid ASCO-konferensen. Hon framhävde betydelsen av målstyrda behandlingar, särskilt för icke-småcellig lungcancer, där nya genetiska markörer som EGFR-monterad cancer får specifik behandling vilket förbättrar överlevnaden. Exempelvis visade studien på användning av osimertinib efter kemoradioterapi, vilket signifikant ökade progressionsfri överlevnad jämfört med placebo. För småcellig lungcancer diskuterades också nya behandlingsstandarder, där bland annat durvalumab efter kemoterapi visat lovande resultat. Vidare berörde hon CNS-maligniteter, där framstegen är färre, men ny teknik som CT-DNA kan ge bättre förståelse och framtidspotential. Avslutningsvis betonade hon hur dessa framsteg jämförs med andra cancerformer och betydelsen av fortsatt forskning och behandlingstester.

Se fler föreläsningar under detta webbinarium:

Kortfattad text ovan samt följande text från webbinariet är AI-genererad och inte korrekturläst:

[00:00:00] Renske Altena: Sedan byter vi till Signe Prisland, docent, verksamhetschef och onkolog på Karolinska sjukhuset. Som också var på ASKO och kommer att uppdatera oss om CNS-dumörer och lungcancer. Signe varsågod, jättestort tack att du är med och vill uppdatera oss.

[00:00:20] Signe Friesland: Tack jag önskar att vi har fått inbjudan Det var väldigt spännande och jag kommer att ta några från Plenary och det som var lite spännande för mig, jag har jobbat ganska många år i många olika diagnoser, var att hela Plenary handlade om de diagnoser som jag har varit inblandad i och jobbat med.

[00:00:47] Det är väldigt lyxigt. Det var en S.O.F. som kanske kommer att prata om ett melanom och tre lungor. Så det var väldigt lyxigt och väldigt spännande. Jag börjar med lungorna nu. Lungcancer nu ska vi se. Uppsala, nu gick det ju jättesvårt snabbt här. Lungcancer är det ju icke-småceller och småceller lungcancer.

[00:01:11] Jag kommer först prata om icke-småceller lungcancer och sedan om småceller lungcancer Och de här tårtbitarna ska lite grann illustrera vad som har hänt de senaste åren. Förut så bestämde vi om det var småceller eller icke-småceller och var det icke-småceller så fanns det adenocarcinom och skivipitel och ADES som det heter.

[00:01:34] Och nu blir de här tårtbitarna mindre och mindre och mindre och som ni ser så är det ju Ja, mutationer och förändringar nästan majoriteten snart för alla denokarcinom och alla dessa små procenttal här på en eller två procent exempelvis har ju en target nu. Och när det gäller psykotelcancer så är det ju liknande utveckling där.

[00:02:06] Så det är otroligt spännande och lungcancer är verkligen en sån här typisk målstyrd. Behandlingsdiagnos. Det har hänt något så otroligt mycket de senaste åren. Det här är bara ett litet exempel vad som har hänt de senaste tio åren när ni ser här hur överlevnaden har sakta ökat. Det var väldigt dålig överlevnad för patienterna för några år sedan och nu håller de här citrona på att öka hela tiden Vilket är otroligt spännande.

[00:02:39] Vi har ju ett års överlevnad där på 70% på en del patienter. Det här är svenska siffror. Men det ser ju likadant ut runt om i världen. Så vi håller på att tävla med bröstcancer tänker jag alltid. Att snart är vi också där. Även om vi har väldigt mycket längre att gå för att bli lika bra som ni är på bröstcancer.

[00:03:02] Ja, vad är det vi fick se på Ösko då? Vi tog en av de här tårtbitarna, EGFR-monterad icke-små-cellulom-cancer. Och det här materialet presenterades av Sjöres sammanlängan. Där man har valt ut en liten del av icke-små-cellulom-cancer. De som är EGFR-monterade och har icke-resektabla stadion 3 handlar den här studien om.

[00:03:32] Och det handlar om adjuvantbehandling. Efter kemoradioterapi. Om man tittar generellt på just EGFR-monterade tumörer så har det varit en besvikelse att man genom adjuvant behandling med immunterapi inte såg någon skillnad just för dessa patienter Fast man i en annan studie som heter Pacific såg det för när man tittar på generellt på patienter Vilket småceller lungcancer, de som får kemoradioterapi det vill säga de flesta stadium 2, 3, 3B.

[00:04:11] De patienterna diskuterar man jättemycket kring nu huruvida en del av de patienterna som vi säger inte är receptabla som kanske en del är receptabla om vi kan öka överlevnaden ytterligare. Det finns många material redovisade nu för neoadjuvant immun- och kemoterapi och därefter kirurgi. Sådana material visades också.

[00:04:40] Diskussionen är extremt livlig men vi tar det som vi visade på plenary Vad gjorde man i den här studien då? I den här studien har vi patienter som har lokalt avancerad icke-reciptabel stadium 3-sjukdom som inte har prokrederat efter kemoradioterapi och dessa patienter ska vara i gott allmäntillstånd.

[00:05:08] Det som vi hittills har gjort med alla patienter som har stadium 3-sjukdom och får kemoradioterapi har ju fått immunterapi i adjuvant Och ytterligare några år tidigare så gav vi ju ingenting till dem utan vi följde dem. Men i den här studien så var det en randomisering mot placebo eller ozimertinib som är en EGFR-hemmare.

[00:05:33] Och patienten primary endpoint var progressionsfri överlevnad och secondary endpoint var overall survival. Studie. Och kurvorna var ju helt imponerande Folk applåderade. Det är ju sällan man ser den typen av skillnaden. Så ska vi se här ett ögonblick. Vi har 39 månaders median progressionsfri överlevnad mot 5,6 i placeboarmen.

[00:06:15] ASAT-ratio på 0,16. Det är väldigt imponerande. När man tittar på subgrupper så ser det också ut som att osymetini, given då efter kemoradioterapi var lämplig för alla subgrupper.

[00:06:37] När man tittade på overall survival så ser kurvorna ut så här, men det har att göra med att de... Patienterna som progrederade i placeboarmen de krossades över till osimotinin. Så det var förväntat att det skulle se ut sådär. När det gäller biverkningar så var behandlingen väldigt tolerabel. Det är alltid lite spännande att se hur mycket biverkningar man får i placeboarmen.

[00:07:07] Och placebo tycker man ju inte borde vara helt oskyldigt men det är ju inte det. Och inte i den här studien heller. Få allvarliga biverkningar. Men det som är vanligt för de här patienterna är att de får hudbiverkningar. De får ge biverkningar, diaré och sådana saker. Generellt så är behandlingen väl tolererad.

[00:07:34] Cosimertinib är godkänt för patienter med spridd lungcancer det vill säga stadion 4 av lungcancer som vi har givit i flera år. Det kommer fler och fler data nu för att ge adjuvant. Även väldigt fina data där man ska ge osematinib adjuvant eller kirurgi av EGFR-monterat icke-små cellulomcancer. Så konklusionen från denna studie var att med tanke på denna väldigt fina progressionsfria överlevnader med den skillnaden som vi sällan ser för någon av våra diagnoser så kommer det här att bli en ny standardbehandling för patienter –som har genomgått kemorradioterapi och har en tumör som inte går att operera.

[00:08:33] I samband med att studien presenterades– –kom också en artikel i New England Journal of Medicine samma dag. Titta lite extra om man vill. Nu går vi till en annan– Lungcancer och det är en småcellig lungcancer Småcellig lungcancer är en väldigt tråkig sjukdom man ser De flesta patienterna kommer i väldigt avancerade stadion och har metastaser Inklusive hjärnan så det är väldigt lite vi har fått möjlighet att göra för de här patienterna och det som har varit En stor besvikelse är också att de nya targeted therapies har inte visat några extra överlevnadsvinster eller något gott egentligen för den diagnosen.

[00:09:30] Så den här studien som presenterades av Dr. Spiegel heter Adriatic och där är det lite grann... Samma upplägg som för den här icke-småcelliga lungcancer att man ger någonting efter kemoradioterapi så en del av patienterna kommer ändå i ett lokalt avancerat stadium som det heter har fått kemoradioterapi och dessa patienter generellt så har det ju inte varit några som helst framgångar på väldigt länge för den här patientgruppen så så Det här var en mycket spännande studie.

[00:10:13] Patienterna hade gott allmäntillstånd, det är ofta i sådana här studier, PS 0-1. Och de randomiserades då, som ni ser, till durmalumab placebo eller durmalumab plus remelimumab. Det som representerades nu är det som är i den här gröna rutan. Nu har det något komplicerat statistikupplägg den här studien.

[00:10:38] Men det vi ser nu är att vi kommer att prata vidare om Durval-Lumambo och Acebo. Primary endpoint var Overall Survival och Progression-Resurvival. Nu ska vi se lite bild. Patienterna var jämfördelade båda armar. En del av patienterna fick också

[00:11:06] Profylaktisk heliärsbestrålning, vilket är standard nu för de här patienterna. Och när vi tittar då på overall survival så ser man att skillnaden är ändå ganska stor igen, men om det inte är så stor som i den här förra studien så är det ändå en stor vinst för de här patienterna tolkas det här som. Den här SAT-ratio på 0,73 är ändå ganska hyggligt.

[00:11:34] Patienterna har 55,9 mot 33,4 månaders overall survival-skillnad med statistiskt signifikant B-värde. När man tittar på subgrupperna så är ju de i

[00:11:52] princip

[00:11:53] alla som är till fördel för Durban och Malt

[00:12:04] När det gäller safety så var även denna behandling väl tolererad. Patienter som får kemoradioterapi blir ganska tagna rent generellt för de får fyra kureplatinom baserade cytostatika oftast och får 60-66 g mot tumören och med diastinom. Det är en ganska tuff behandling. Men när det gäller då tilläget av turvalumab så tycker vi ändå att det är ganska tolerant.

[00:12:40] Så konklusion från den studien blir att turvalumab som ges efter kemoretterapi ger en mycket meningsfull effekt Förbättring av overall survival och progressionsfri survival och den här kommer ju att bli en ny standard och när det gäller småceller lungcancer och kemoradioterapi behandlade patienter så har ju inte de patienterna fått någon adjuvant behandling det är lite intressant att se att det som hittills har varit standard för icke småceller lungcancer och stadium 3 så är det ju att de har fått Durvalumab Adjuvant, efter kemoröter.

[00:13:25] Det är lite kul att samma nytta finns även för småcellig lungcancer. Väldigt väldigt troligt. Ja, nu ska jag säga några ord om CNS. CNS-tumörer eller maligna hjärntumörer är ju otroligt besvärliga. Det har inte hänt särskilt mycket på väldigt, väldigt länge. Det man gör nu, eller det presenterades inga jättestora nyheter Det jag kommer att visa nu är ett par mindre studier.

[00:13:58] Jag tyckte att det var en väldigt intressant upplägg. De här tumörerna är heterogena. En snabb sjukdom patienten blir snabbt väldigt tagna. Och det är väldigt sällan vi gör mycket nytta för de här patienterna. Man pratade om biologiskt drivna... Ja sjukdom förlåt studieupplägg och det som behövs är ju att patienterna har fortfarande jättedålig prognos och man behöver ta mycket prover man behöver förstå man lignar hjärtumörer på ett annat sätt nu som för alla andra tumörer förstås Och man behöver, som det står här exempelvis, att man skulle kunna ta CT-DNA, vilket är ju ett moderntligt bra möjlighet för hjärntumörer att man gör LP.

[00:14:53] Så här var en liten sammanställning där man hade tittat på om man hade CT-DNA eller inte. Efter genomgången det är ju kopplat till leptomin i en hjärnsjukdom, vilket är ju en väldigt tråkig prognos. Men det var ju en ganska stor skillnad mot patienten som hade eller inte hade sett en DNA-inblick. Så så kan man göra exempelvis.

[00:15:23] Så naturligtvis måste det finnas större studier, prospektiva studier Retrospektiv genomgång som många av dem är. Sen var det en liten studie en reklinstudie där man tittade på MDM2 och såg att MDM2-hämtande hade en mycket fin respons för en del av hjärntumörer men det här måste ju förstås testas på På ett helt annat sätt så mycket återstår men det som är trenden är att man börjar titta på olika mutationer olika delationer som exempelvis för lungcancer.

[00:16:11] Och sakta hittar fler och fler patienter som faktiskt kan svara på behandlingar som finns. Immunterapi är inte så hårt för att som det heter så är det inga hjärtumörer oftast Alla tumörer så att det fungerar dåligt i hjärnan. Sista några bilder här för att visa hur man genom att ta olika prover från olika delar av hjärnan ökar förståelsen hur krångligt det är.

[00:16:40] Nu kommer några färgglada bilder och inte något stor lösning på problemet, men det är ändå väldigt spännande så jag ville att ni skulle se det.

[00:16:54] Tumören är komplexa. De kommer i princip alltid tillbaka. Och det som är lite trixigt är att de primära och recidiverande tumörerna, klonerna, de skiljer sig nästan alltid. Och det illustrerade man att om man tar enstaka biopsier från ens tumör som är kanske 3-4 centimeter- Så med tiden så vet du inte vilken av de här klonerna egentligen som ställer till dig i slutändan.

[00:17:27] Och det skulle kunna bli så här att det är något helt annat. Det blir det som du har från början eller nu backar tillbaka Eller det blir något helt annat än det som man tog prov på från början. Och det här är ju mycket, mycket krångligt. Men som ni ser här så kan man ju rita kartor om man tittar på hur...

[00:17:47] Olika subkloner utvecklas och vad det är som sedan driver tumörtillväxten. Det är ju egentligen det som är det jättestora frågan här. Vilket av dem driver fortsatt tumörtillväxt? Så det kommer vi att höra väldigt mycket mer om. Det här var också att illustrera vilken av dem egentligen är ansvarig för tumörexpansion och...

[00:18:16] Recidiv och resistens i slutändan. Så det här är en kommande spännande ämne och jag hoppas vi får höra mycket om det här och jag hoppas att genom att ha multipla biopsier lägger ett pussel som även kan hjälpa våra svårt sjuka CMS-patienter Det här är väldigt tråkigt fortfarande. Det enda som egentligen har gjort någon stor skillnad var när man genom att Lägga till modalkapslar till strålbehandling.

[00:18:46] Den studien är ju liksom 13 år gammal nästan. Så nu är det dags att det kommer nya spännande röntgen. Ja, detta var det jag tänkte säga till er. Så tack.

[00:18:59] Renske Altena: Tack Sigmund, tack själv. Och väldigt fin och fascinerande visuell illustrering av det här konceptet med Evolution av tumörer och hur det utvecklar sig och jag kan ställa mig att det är extremt svårt att studera just för glioblastom och senastumörer eftersom de är så otillgängliga hur det där med post, kemo, radioterapi och osimertinib när kommer vi att börja med det i Sverige?

[00:19:36] Ja

[00:19:37] Signe Friesland: Ja, vi diskuterade lite grann direkt. Det var några av oss som var med på Asco Det är ju inte godkänt än, men jag hoppas att med tanke på så tydliga data det blir en snabb hantering av ärendet. Jag hoppas att vi kan göra det väldigt snart. Allt går väldigt snabbt inom lungcancer. Stadium 3-tumörer var ju Det var ju några år sedan så testade vi inte alla, liksom vi reflekstestade inte alla utan vi tittade ju på vad de hade för avvikelser när de fick avvikelser.

[00:20:17] Men nu reflekstestas ju alla. Det kommer ju bli svårt att låta bli att ge oss med till det. Men vi har ju patienterna som går på behandling nu för att kemoradioterapi tar ändå ett par månader att genomföra och sen måste de göra en undersökning och se att de inte har prokluderat och sett lite dags för att ge en.

[00:20:36] Så jag tänker att det under hösten måste vi ha rätt ut den frågan. Jättekul.

[00:20:42] Renske Altena: Hur många patienter handlar det om i Sverige?

[00:20:45] Signe Friesland: Det är väl kanske en typ av 13 procent. Det handlar om... Vad kan det vara? Det handlar om matematik riksvård. Vi har 800-900 i Stockholm exempelvis. Vi har väldigt många patienter i Sverige Av dem så är det kanske 50-tal som får kemoradio och av dem så blir det kanske 20-tal patienter i Stockholm.

[00:21:18] Och det blir kanske 50-tal i landet högst. I slutändan blir det ganska många för att patienterna kommer att leva väldigt länge.

[00:21:28] Renske Altena: Men när man ser den där kurvan då vill man ju att de får möjlighet att hamna i den där. Behandlingsarmen, att få det här effektivt. En fråga i chatten, Ingrid Nytt om Tumor Treating Fields.

[00:21:44] Signe Friesland: Det var mycket saker som pågick samtidigt. Jag håller på att arbeta igenom ASK och materialet, så jag törs inte svara på den frågan än.

[00:21:59] Renske Altena: En till fråga. BFS efter radiochemo plus placebo endast fem månader. Varför inte oxymertinib från början utan chemoradiogruppin? Det är också Lauras studie.

[00:22:13] Signe Friesland: Det är också en jättebra fråga. Genom att vi förstår bättre och bättre kommer det kanske bli så. Men det finns inga studier än. Och... Det som jag sa emellan där att man pratar mycket om att patienter som i stadium 3, en del av dem är resektabla.

[00:22:36] Och det är ju jättekul men då tänker jag att kanske de som är KFN ska exkluderas från det för att de kommer att ha ganska bra effekter då. Mycket forskning och utveckling återstår för att verkligen svara på alla de här frågorna. Jag säger det, vi försöker lika bröstcancer där man studerar allting Ja,

[00:22:59] Renske Altena: men det är små steg framåt.

[00:23:05] Signe Friesland: Absolut.

[00:23:11] Renske Altena: Ja, men då tänker jag att tackar dig så mycket, Signe. Släpper vi dig till nästa möte som du ska gå på.

Medevents.se

Medevents.se drivs av Mediahuset i Göteborg AB.

Mediahuset är branschledande när det kommer till marknadsföring, utbildning och kommunikation inom den nordiska hälso- och sjukvårdssektorn.

Nyfiken på oss? Hör av dig så berättar vi mer!

mediahuset.se

Kontakta oss

031 797 27 80

event@mediahuset.se