Rapport från ASCO 2024 - Gyn-onkologi från ASCO

Sändes den: 2024-06-18

Gyn-onkologi från ASCO, Gabriel Lindahl

Rapporten från ASCO 2024 presenterar aktuella studier och resultat inom gynekologisk onkologi. Gabriel Lindahl, överläkare vid Linköpings universitetssjukhus, diskuterar nya rön och terapier, särskilt om Selinexor, som visade en liten men statistiskt signifikant förbättring i progression-free survival för patienter med endometrial cancer. Han noterar även att resultat från senare studier inte visar någon märkbar förbättring i behandlingar som kombinerar immunterapi och kemoterapi jämfört med placebo. En särskild fokus ligger på långtidsuppföljningen av Siendo-studien som betonar Selinexors roll i behandling av P53 wild type-endometrial cancer, med en uppdaterad analys från ASCO 2023. Vidare diskuteras andra studier som inte visar signifikanta skillnader i överlevnad, vilket påminner om svårigheterna i att hitta effektiva terapier för gynekologisk cancer. Trots den låga effekten av vissa nya behandlingar, pågår forskning för att identifiera vilka patientgrupper som kan gynnas av specifika behandlingsmetoder.

(denna sammanfattning är AI-genererad, scrolla ner för en fullständig utskrift av webbinariet)

Se fler föreläsningar under detta webbinarium:

Kortfattad text ovan samt följande text från webbinariet är AI-genererad och inte korrekturläst:

[00:00:00] Renske Altena: Nu går vi vidare till nästa ämne på dagens webbinarium och det är gynekologisk onkologi. Och med mig här är Gabriel Lindahl som är överläkare i gynekologisk onkologi vid Linköpings universitetssjukhus. Och du kommer att uppdatera oss och du sa att du kunde uppdatera i en slide men det tror jag inte är sant Gabriel.

[00:00:23] Så varsågod berätta gärna vad det är. Ja men visst

[00:00:27] Gabriel Lindahl: absolut. Tack så mycket Renska och tack så mycket Mediehuset för inbjudan. I ett ögonblick så ska jag bara ta och dela min skärm här så hoppas vi att det funkar.

[00:00:42] Gabriel Lindahl, överläkare vid Onkologiska kliniken i Linköping med inriktning på gynekologisk onkologi. Jag har förmånen att få presentera några slides från årets ASKO-möte med avseende på gynekologisk onkologi. Jag kan redan komma med en disclaimer, jag har inte varit på ASKO sedan 2011. Men som tur var så finns det en virtual ASKO.

[00:01:09] ASKO 2011 Man kan få tröska ett 50-tal presentationer och försöka vaska fram några sandkorn för att guldkorn blir kanske inte i år i alla fall. Jag lyssnade på en dansk kollega som Han höll en kort presentation från Årets ASCO och han kunde konstatera att Årets ASCO var the most boring ASCO meeting for gyne-oncologists ever.

[00:01:33] Men trots detta och trots möjligen den postprandiella tröttheten så hoppas jag att ni kan hänga med mig i ungefär 15 minuter. När jag nämnde för en kollega att jag hade fått förmånen att hålla i den här presentationen så Var han snabbt framme och kollade vad CHAT-GPT hade att presentera om gynekologisk onkologi från ASCO 2024 och kunde konstatera att det var presentationer som Ruby, Beat CC och Innova TV-studien, alla som har presenterats för flera år sedan.

[00:02:03] Så att man kanske inte enbart kan lita på CHAT-GPT i det här sammanhanget i alla fall. Tyvärr det var inga plenary sessions, det var inga late-breaking abstracts och i likhet med chat-GPT så kör jag en favorit i repris. På årets möte så höll doktor Vicky Macker en presentation och uppföljning av Siendo-studien där man har behandlat patienter med endometrik cancer, första recidiv eller avancerad sjukdom med underhållsbehandling med Selinexor.

[00:02:43] Tidigare data presenterades för första gången på ESMO Virtual Plenary Session mars 2022. Där kunde man se att det fanns en PFS-vinst för hela gruppen med ungefär två månader som var statistiskt signifikant. En liten liten bakgrund vad gäller den biologiska mekanismen Selenexor är en inhibitor av exportin Som är en transportör utav protein från cellkärnan ute i cytoplasman med fokus på P53 och BRCA1.

[00:03:24] Det här X-proteinet är uppreglerat i ungefär 50-60% av alla patienter med endometrik cancer och är sedan tidigare känt förknippat med en sämre prognos Studieupplägget var från början att man inkluderade 263 patienter som jag sa endometrik cancer med avancerad sjukdom eller första återfall som hade svarat på kombinationskemoterapi med paclitaxel och karboplatin De här patienterna randomiserades 2 till 1 till Selinexor peridalt en gång per vecka eller placebo med behandling till progress eller toxicitet.

[00:04:10] Man hade redan fördefinierat expiratoriska analyser med avseende på molekylära subgrupper. Och det som är aktuellt det här fallet är patienterna med P53 wild type som är 103 patienter utav den här ursprungliga kohorten på 263.

[00:04:41] Tittar man på långtidsuppföljningen med avseende på PFS för hela populationen med P53 wild type så är det en påtaglig PFS-vinst med över 20 månader 28,4 månader för gruppen som har behandlats med Selinexor mot 5,2 månader för placebo-gruppen Det här är en uppdaterad analys jämfört med ASCO 2023 då det här faktiskt presenterades som en plenary session.

[00:05:14] Där hade man då en vinst på 27,4 månader mot 5,2 månader. Tittar man på gruppen som var p53 muterad däremot så kan man se att det fanns ingen skillnad alls. Det var 4,2 månader för gruppen som behandlades med cellen exorin mot 5,4 för de som fick placebo Om man sedan går vidare och tittar på patientgruppen med P53-muterad och MMR-intakt tumör så kan man se en ännu större PFS-vinst på 39,5 månader mot 4,9 månader, alltså över 35 månader Det är rätt precis 35 månaders vinst.

[00:05:53] Medan om man tittar i gruppen som har P53, wild type och MMR-defekt tumör så ser man att vinsten inte alls är lika stor. Och inte heller statistiskt signifikant. Inga nya säkerhetsdata har kommit fram. Man kan se att en stor andel av gruppen som går på den här underhållsbehandlingen har ju Besvär med illamående och kräkningar och det här trots att man har en mitigation plan en plan på hur man ska försöka komma åt biverkningarna där de står på ondansetron dag ett till tre med kontinuerlig olansapinbehandling åtminstone de första två månaderna men trots detta en hög andel med illamående och kräkningar.

[00:06:36] Man kan också se att det finns en icke försumbar andel patienter som drabbas av myelotoxicitet med trombocytopeni och neutropeni. Sammantaget så var det 16% som avbryter behandlingen till följd av biverkningar av pågående Selinexor-behandling. Nästa studie är en immunterapistudie. Det här är en studie som vi i Sverige deltog i.

[00:07:05] Där har vi medverkande centrar från Lund, Linköping och Stockholm. Det här var en studie för patienter som är in med epitelial och varialkancer där platinum-baserad kemoterapi inte var ett alternativ. De här patienterna behandlades med paklitaxel eller pegylerat liposomalt oxyribucin i kombination med bevacizumab och atesolizumab eller placebo.

[00:07:33] Det var en Planen var att inkludera 550 patienter, 780 screenades och 574 randomiserades sedan 1 till 1 för att antingen erhålla regulerat liposomaltoxorubicin eller paclitaxel i kombination med bevacizumab och atezolizumab eller placebo. Primary endpoints var overall survival och progression free survival och patienterna erhöll behandling till progres, toxicitet eller som mest upp till 24 månader.

[00:08:08] Man kan konstatera att det var välbalanserat mellan armarna. Det var 64 procent av patienterna som hade fått en till två linjer. 36 procent som har fått tre eller fler linjer. I den gruppen ingick patienter som hade platinumfritt intervall som kunde överstiga sex månader men som ändå inte bedömdes som aktuella för platinumbaserad kemoterapi 46% fick pegylerat liposomaltoxorubicin och 54% av patienterna heralpaclitaxel och det här var ju enligt Investigators Choice.

[00:08:43] 40% av patienterna hade fått parpemare och 72% hade redan i tidigare behandlingslinjer fått bevacizumab. Andelen som var PD eller positiva var 26%.

[00:08:57] Här är då data på PFS. Vi kan se att det finns ingen som helst skillnad mellan gruppen som erhöll atezolizumab och gruppen som erhöll placebo. Går man sedan vidare och tittar på Primer Endpoint Overall Survival så kan man konstatera att det inte finns någon signifikant skillnad mellan grupperna.

[00:09:15] Gruppen som erhöll kemoterapi Bevacizumab i kombination med Atezolizumab hade en median överlevnad på 14,2 månader mot 13,0 månader i placebo-gruppen. En liten tröst är att numärärt kan man se efter 24 månaders... Vid 24 månader så var 31 procent av patienterna i gruppen som fått studieläkemedel fortfarande i livet mot 23 procent i placebogruppen.

[00:09:48] Tittar man på responsraten så är den ungefär densamma i grupperna. Tittar man på duration och respons så är den antytt lite längre i gruppen som erhöll atesolizumab jämfört med placebo på 8,6 månader mot 6,1 månader Tittar man sedan på subgruppsanalysen så kan man konstatera att utifrån PD-L1-status finns det ingen skillnad mellan grupperna.

[00:10:11] Även om det visuellt kan se ut som att det går bättre för patienter som tidigare behandlats med Bevacizumab och Paclitaxel och att det skulle vara signifikant så kan man konstatera att vid en... Analys av samtliga subgrupper så är det inte signifikant. Ni kan se att P-interaction där är 0,65 för gruppen med Bevacizumab och 0,32 när det kommer till vilken typ av kemoterapi.

[00:10:40] Så det finns ingen signifikans att hämta i de här subgrupperna. När det kommer till säkerhetsdata så kan man konstatera att det var mer biverkningar i patientgruppen som är relaterade till solizumab. Där hade de en högre andel grad 3-biverkningar. Man hade också en högre andel adverse events of special interest och immunterapi-relaterade biverkningar.

[00:11:07] 12,5 procent i gruppen som är relaterade till solizumab mot 5,9 procent i placebo-gruppen. Studieledningen konstaterar att additionen av atezolizumab till single agent non-platinum-based chemotherapy i kombination med bevacizumab did not significantly improve overall survival or progression-free survival.

[00:11:29] Response rates were similar between treatment arms. Men man konstaterar också att en numerical longer duration of response in patients receiving atezolizumab. Safety findings were consistent with the known toxicity profiles of the investigated agents. Nu har vi alltså ett flertal randomiserade studier med immunterapi vid epitelial och ovarial cancer och ingen av dem har kunnat påvisa någon som helst effekt.

[00:11:56] Ja, nu passar jag på att göra en lustifikation här med att dra en parallell till Albert Einstein. Och ni får ursäkta här, jag har gjort en egen Terry Gilliam-tolkning. Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat. Jag undrar om vi inte börjar närma oss en punkt när immunterapi åtminstone för hela gruppen epitelial och varialkancer...

[00:12:25] Den tiden är förbi. Men man kan konstatera att det kan ju finnas undergrupper som kan ha nytta av immunterapi. Här är en liten studie med selekterat material. Det är nivolumab jämfört med ipilimumab i kombination med nivolumab för patienter med gynekologiska klarcellskarcinom som också presenterades.

[00:12:51] Ungefär så Det är en ovanlig sjukdom. Ungefär 10% av epitelial och varialkancer är klarcellskancer. Någonstans i storleksordningen 3-4% av cervixcancerna och någonstans runt 6% av endometrikancerna. Det finns en skillnad mellan renal och icke-renal klarcellskancer. Men tittar man i gruppen gynekologiska klarcellskanser så har de ett liknande genuttryck eller en genprofil.

[00:13:22] Den här gruppen har generellt sett en sämre prognos med ett sämre svar på given kemoterapi och förstås en sämre överlevnad. Det finns lite data från tidigare studier. En stor studie med nivolumab vs nivolumab plus ipilimumab på epitelial och varialkancer. NRGGI 003. Det var hundra patienter som inkluderades.

[00:13:47] Man kunde se att det fanns en responsskillnad Mellan patienterna som erhöll monoterapi och de som erhöll kombinationsterapi och i den lilla subgruppen med patienter som fick klarcellscancer så hade man en högre responsrat men det var bara 12 patienter. En liknande grupp, det finns en studie som drivs i USA, en basketstudie där man har haft olika kvarter bland annat den med klarcellerlig ovarialcancer, 19 patienter där man kan se att man hade en responsrat på ungefär 25.

[00:14:24] Procent med tre kompletta responser, men däremot ingen respons i patienter med endometrial klarcellig cancer eller cervical klarcellig cancer. De här data presenterades 2023. Studieplägget var som följer, det var 44 patienter, de randomiserades 1 till 2 mellan nivolumab eller kombinationsbehandling med dubbelblockad med nivolumab och ipilimumab, behandlades Till progress eller till toxicitet.

[00:14:55] Primary endpoint var overall response rate och secondary endpoints var PFS, OS och AE. Utav de här 44 patienterna så var det 36 med ovarial cancer, 6 med endometrik cancer och 2 med annan tumör sannolikt kanske då cervixcancer. Toxiciteten är som följer förstås något högre i kombinationsarmen jämfört med nivolumab-singelbehandling men inga nya biverkningar som framkom och hanterbara.

[00:15:33] Man kan konstatera att responsraten var högre i kombinationsarmen motsvarande NRG-GU003 med ungefär 33 procents responsrat jämfört med 14,3. Däremot så är det en förhållandevis kort BFS-vinst på 3,4 månader men en antytt längre overall survival-vinst på 7,4 månader. Och med detta så tackar jag för att ni lyssnade och vi tar varmt emot några frågor om det finns några sådana från auditoriet.

[00:16:08] Tack så mycket.

[00:16:10] Renske Altena: Stort tack Gabriel för ett bra och realistiskt överblick av gynaekologiska nyheter från ASKO som är litevis inte så stora men som ändå är på fördjupad insikt kan man säga. En fråga i chatten. Fanns det något intressant resultat från produktstudien?

[00:16:35] Gabriel Lindahl: Väldigt bra fråga. Jag var inte där själv.

[00:16:37] Jag har tröskat dem här så jag kan inte på rak arm svara på detta. Det är väl mitt ärliga svar i alla fall. Om vd-börande har insikter om detta får de gärna bidra med det. Men det är inget som jag har tagit till mig i alla fall.

[00:16:53] Renske Altena: Är det ingenting som kommer att ändra klinisk praxis nu?

[00:17:01] Gabriel Lindahl: Nej, inte som jag ser det.

[00:17:02] Inte under det kommande året. Selinexor är ju onekligen intressant. Och där har man ju gått vidare nu med en större randomiserad studie Just på P53 wild type endometrik cancer. Så att det kommer att komma en randomiserad studie Eller det pågår en randomiserad studie med 220 patienter som är planerat för.

[00:17:19] Så där kan vi sannolikt ändå... Tänka oss, hoppas på att det kan komma som ett behandlingsalternativ framöver.

[00:17:26] Renske Altena: Ja det känns motiverande. Bra, men då, du har nog några avslutande ord Gabriel om gyneokologi eller hur?

[00:17:38] Gabriel Lindahl: Nej men det här var väl ett mellanår kan man väl konstatera och det finns ju många spännande studier som pågår så det här var nog bara en liten dipp i kurvan utan jag tänker mig att framöver så händer det mer spännande saker.

[00:17:55] Renske Altena: Vad tror du kommer vi att kunna se fram emot någonting på ESMO nu i september?

[00:18:01] Gabriel Lindahl: Ja, nu tar jag mig på sängen litegrann. Jag vet inte vilka data som är färdiga att presenteras. Vi har ju några kirurgiska studier som plaststudien som kanske är dags att presenteras snart. Det kommer kanske lite överlevnadsdata från Atenastudien och så vidare också, eller lite resultat från Atenastudien ska jag säga.

[00:18:21] Det finns väl ett par studier som är på gång hoppas jag i alla fall.

[00:18:26] Renske Altena: Men då kommer vi att hålla koll på detta. Tack igen Gabriel. Tack

[00:18:32] Gabriel Lindahl: själva.

[00:18:32] Renske Altena: Jag tänker att vi. Närmar oss slutet på dagens webbinär. Som handlade om ASKA. Höjdpunkter. Och jag tycker att ASKA är. För mig i alla fall. Det finns säkert fler som hoppas jag delar uppfattningen men det är som att värja en godisaffär Massor med goda saker, spännande nyheter som man får smaka på och det har vi fått en liten inblick i nu och det är jag jättetacksam för och jag hoppas att ni som tittade och lyssnade eller som kommer att titta i efterhand on demand Kommer att känna samma sak.

[00:19:09] Så stort tack till alla föreläsare, stort tack till alla som var uppkopplade lyssnade tittade. Tack för alla som ställde frågor. Och stort tack förstås till Mediahuset som hjälpte till med logistiken Såg till att det blev så bra som möjligt även tekniskt.

Medevents.se

Medevents.se drivs av Mediahuset i Göteborg AB.

Mediahuset är branschledande när det kommer till marknadsföring, utbildning och kommunikation inom den nordiska hälso- och sjukvårdssektorn.

Nyfiken på oss? Hör av dig så berättar vi mer!

mediahuset.se

Kontakta oss

031 797 27 80

event@mediahuset.se