Rapport från ASCO 2024 - Melanom från ASCO

Sändes den: 2024-06-18

Melanom från ASCO, Gustav Ullenhag

Rapporten från ASCO-mötet presenterad av professor Gustav Ullenhag sammanfattar flera viktiga studier om behandling av melanom. En central punkt är resultaten från fas 3-studien NADINA, som visar på lovande händelsefria överlevnadsresultat för patienter behandlade med nyadjuvant kombinationsterapi för stadium 3-melanom. Resultaten tyder på att fyra behandlade patienter ger en ytterligare patient nytta. Det diskuteras även om behovet av att justera behandlingsrekommendationer baserat på dessa data. Vidare adresseras en mängd andra studier, inklusive de som utvärderar effektiviteten av immunterapi och vaccinkoncept, samt andra behandlingskombinationer för både tidiga och avancerade stadier av melanom. Dessa studier pekar på potentialen för ökad överlevnad och bättre behandlingssvar utan signifikanta ökningar i biverkningar, vilket markerar ett framsteg inom området.

Se fler föreläsningar under detta webbinarium:

Kortfattad text ovan samt följande text från webbinariet är AI-genererad och inte korrekturläst:

[00:00:00] Renske Altena: Och nytt! Nu kommer vi att byta igen och prata om malinkmelanoen. Det är professor Gustaf Ullenhag som har spelat in, för han är på semester just nu, men han var så vänlig och spelade in sin dragning och tolkning av Askars möte i förra veckan. Det kommer jag att titta på nu, men det är bara så att ni vet att det inte...

[00:00:25] Går att ställa frågor just för den här föreläsningen via chatten. Och efter Gustavs föreläsning kommer vi att prata om gynonkologi. Och då blir det en live föreläsning och möjlighet att ställa frågor. Men vi ska lyssna nu på Gustav Ullenhatt, professor i tumör och immunologi och överläkare i Uppsala.

[00:00:49] Gustav Ullenhag: Då vill jag först tacka så mycket för inbjudan att hålla det här föredraget.

[00:00:57] Först har jag dystra resultat. Det kom för en vecka sedan ungefär att det är ytterligare några hundra För alla har man länk mellan någon som registrerades 2023 jämfört med 2022. Så det fortsätter helt enkelt att öka. Och jag går direkt in på en väldigt intressant studie med högintressanta resultat också.

[00:01:28] Och det är fas 3-studien NADINA som drivs av Christian Blank i Holland. Och det är fråga om nyadjuvant kombinationsmynterapi vid stadium 3-melanom. Och då har patienterna randomiserats. 1 till 1 då mellan två cykler med kombinations immunterapi och då är det den motsvarande låga dosen ipilimumab och sedan så opereras patienten här i experimentarmen och om man då ser att det är ett väldigt bra patologiskt svar komplett patologiskt svar eller om det är så att det är Bara upp till 10% av tumörcellerna som lever då behöver man inte få någon mer behandling.

[00:02:28] Men i annat fall så får man då behandling så att det är upp till ett år totalt. Och har patienten då en tumör med BRAF-mutation då växlas till BRAF-mäckhemmare. Annars är det då... P1-hemmare som ni ser här som ges postoperativt. I standardarmen ja då är det P1-hemmare under ett års tid och då kan vi titta direkt på huvudresultaten som är mycket större Positiva.

[00:03:07] Det är första gången det presenteras sådana här resultat från den här studien och som ni ser så är då den händelsefria överlevnaden och det är i första hand då återfall som ingår i den klart bättre för nedgivargruppen. Och det är fråga om Ja, en 26-procentenhet är bättre. Så det innebär ju att behandlar man fyra patienter så är det en till som har nytta då.

[00:03:43] Och tittar vi på hur det gick då utifrån det patologiska svaret. Ja, då har vi de här kurvorna uppe här så det går riktigt, riktigt bra. Det är alltså patienter med sådana här... Kraftfullt patologiskt svar och komplett eller det här med upp till 10% fortsatt levande tumörceller och sen ser vi då de som inte har svarat alls och de som har patologiskt partiellt svar.

[00:04:24] Då är det så att över hälften hade ett riktigt fint patologiskt svar. Så det var alltså över hälften som inte fick någon adjuvantbehandling i experimentarmen. Och det konstateras vidare då att samtliga subgrupper, oavsett pdl-status perastatus och så vidare hade nytta av den här nedadjuvanta behandlingen Och som visade tidigare liknande studier så underskattade de radiologiska svaren det patologiska svaret.

[00:05:01] Det kunde vara så att det var ganska mycket tumör kvar radiologiskt men att det inte fanns några levande tumörceller när patologen tittade. Vad det gällde biverkningar så var det som väntat fler i kombinations- och immunterapigruppen. Knappt en tredjedel då utvecklade svårare biverkan som ni ser. Och vad det gäller standardarmen då var det inte en överraskande siffra utan ungefär 15%.

[00:05:34] Samtidigt var då den uppmättade livskvaliteten densamma i bägge armarna. Det har jag abstraktet till den presentationen här längst ner på sidan. Ja, vad kan vi då dra för konklusioner här? För det första så... Tycker det här styrker det nya adjuvanta konceptet då. Vima Link Melanom. Vi ger nedgivande behandling standardmässigt Sen ungefär ett och ett halvt år tillbaka.

[00:06:05] Då kom så pass fina resultat från den amerikanska fas 2-studien. Den var stor under 300 patienter. Men det är många, nog de flesta som har inväntat resultat från den här studien. Och en sak är att det... Det finns ju ett flertal pågående adjuvantstudier med tigetämmare och också fjärnlig med ablag trehämmare.

[00:06:32] Och de behöver man ju diskutera att omdesigna. Det kanske inte är rimligt att inte ge ner adjuvantbehandling i dem. Och vi i den nationella vårdprogramgruppen vi behöver som jag ser det diskutera om då ska Justera våra rekommendationer för nyadjuvant behandling och det kan ju röra sig om då att ge kombinationsdermoterapi istället för pd1-tämmare preoperativt och sen att stoppa många patienter beroende på det patologiska svaret och den tredje justeringen skulle vara då att ge Med kemmare adjuvant till de med berafometerad tumör.

[00:07:18] Sen går vi in På nästa studie här, också en väldigt stor studie Fos-3a. Det är Dabrafenib och Trametenib adjuvant stadium 3-mellanom Det var även stadium 3a, men det var de som hade ganska mycket tumörceller i den gruppen och över en millimeter tumörbörda. Det är alltså kombi AD och det rapporteras resultat genom åren för den här studien och det är ju indikation idag.

[00:07:55] Vi använder det här rutinmässigt Men det vi har väntat på det är totalöverlevnadsdata och nu har det gått uppåt hundra månader så det en väldigt lång uppföljningstid. Och den här analysen på totalöverlevnad den gjordes redan förra sommaren och jag har misstänkt att det ska vara negativa resultat i och med att de inte har presenterats förrän nu.

[00:08:23] Och det är alltså en 1-1-analysering här som ni ser i studien. Kombinationen meckhämmare berafämmare mot sockerpiller. Och tittar vi då på De resultaten som presteras i vår ASCO-möte, då har vi här fjärrmetastasfri överlevnad, det står sig, det är klart signifikant liksom återfallsfri överlevnad och här ser ni att det är ungefär 11 procentenheter då efter den här riktigt långa uppföljningstiden som alltså har bättre för experimentarmen.

[00:09:03] Och här har vi de allra mest intressanta resultaten och det är total överlevnad. Och här är kurvan också över för de som fått BFM-äckhemmare. Men det är inte statistiskt signifikant. Och ja...

[00:09:24] Tittar man på subgruppen då, de patienter som hade en V600E-mutation och inte K i sin tumör då fick man signifikans. Det var den klara majoriteten av patienterna. Samtidigt är det en subgrupsanalys. Och... Nu väntar vi då, som vi har gjort väldigt länge, på resultaten från den studie som har jämfört PD-1-tämmare adjuvant med placebo.

[00:09:53] Och det väntas nog inte nu förrän hösten 2026. Så att det här, ja, som jag ser det att det är rimligt att ge ansvar Immunterapi adjuvant till patienter med B-RAF med teratumör men det stödjer det, de här resultaten som jag ser det men samtidigt har vi då inte, när data visar att totalavdelningen förlängs med immunterapi heller men jag ser också att det stödjer att det då tar in patienter i den stora studie vi ska öppna i början av hösten Grand Slam, där vi randomiserar Immunterapi ett år mot immunterapi i ett halvår och även ta in patienten med BRF-muterad tumör i den.

[00:10:48] Sen går vi över till vaccinkonceptet och det är också väldigt spännande och det är budbärare RNA som gesar tillsammans med p1-tämmare i en fas 2-studie Och den har tidigare rapporterat tidiga fina data. Inte minst vad det gäller fjärrmetastasfri överlevnad. Som ni ser så randomiseringen här så hamnar två tredjedelar i vaccinarmen.

[00:11:25] Och då förstås en tredjedel i kontrollarmen. Och i vaccinarmen så då får man vaccinet upp till... Nio gånger var tredje vecka och sen så är det då patient som ni ser att det är stadion 3B till D och även stadion 4. Och ja, när man har gett det här individuella vaccinet intramuskulärt så går det in här i cellen och ribosomen tillverkar protein och så går det vidare vidare Olika stegar och plasmatiska retikler på oljeapparaten och vesikel ut till cellytan där då presentation av antingen kan ske.

[00:12:13] Och det här är ju upp till drygt 30 epitoper som tas fram individuellt från patienten Och det är framförallt kassettepitoper men även hjälparepitoper. Och tittar vi då på de nya data här så ser vi först fjärrmetastasfri överlevnad. Att vi i den här uppföljningen vid 30 månader så står det sig väldigt bra då att då är över 20 procentenheter skillnad till fördel för vaccinarmen.

[00:12:50] Totalöverlevnader är knappt någon skillnad alls men det här är ju väldigt tidigt få händelser Så att... Men presentationen av Weber var att det här är ändå lovande med totalöverlevnad också. Det måste naturligtvis följas upp under lång tid. Och liksom tidigare så konstaterar man att det inte var värre biverkningar för vaccingruppen.

[00:13:15] Och sen pågår ju då en fas 3 som beräknas ha rekryterat klart i år. Som bland annat går i Sverige. Sen går vi in på PD1-hemmare plus C3-4-blockare plus slag 3-hemmare. Alltså trippelimmunterapi här. Och det som har linkt med anon, mer avancerat stadion nu är här i stadion 4. Och det var då Ascherto som gav en presentation här.

[00:13:52] Och det är den här relativitetsstudien Nr 48, fas 1-2-studie, patienter med olika cancertyper som fått behandling, men det som presenterades här var på hårten med malignant melanom och de hade fått behandling i knappt 50 patienter i första linjen. Då konstaterade man att Det uppnåddes objektiv respons för över hälften av patienterna 59%.

[00:14:20] Och att totalöverlevnaden vid fyra år var 69%. Ungefär 40% utvecklade grad 3-4-beverkningar. Så det här bedömdes utifrån de här resultaten som lovande. Sen har vi då... En studie med perett-hemmare plus autologa T-celler, life-level-cell. Och då är det också avancerat malinkmelanom. Som ni ser är det två patienter Och det är en fråga om patienter som är naiva för checkpoint-hemmare.

[00:15:05] Har patienten en BRAF-mutation, då kan patienten ha fått BRAF-MEC-hemmare innan den här behandlingen. Och det uppnåddes då ungefär två tredjedelar objektiva responser. Och det var nästan hälften av dem var kompletta. Och vad det gällde då responsdurationen då hade median inte nåtts i den här uppföljningen.

[00:15:34] Och det var vid 22 månader Och då finns den registreringsgrundande pågående studie med det här konceptet som är spänning i inventad data från till VANS 3.1. Sen fas 3-studien Pivotal och det är fråga om intratumoral, dubbel immunterapi vid malingplano. Och... Det är lokalt avancerat och då är det så att det potentiella läkemedlet Aromun består av två delar IL-2 och TNF-alpha, tumörnekrosfaktor alfa.

[00:16:23] De här två binder till fibronektin och tumörcellerna. Och patienterna i den här studien, de hade fått tidigare behandling, mestadels kirurgi. Men det var ganska vanligt med systemisk behandling också och några få hade fått strålbehandling. Och då fick experimentarmen injektioner en gång i veckan under fyra veckor Sen förstås kirurgi också och i den andra armen, standardarmen, så var det kirurgi som gällde.

[00:17:08] Det är alltså malingplanom det är frågan om och det konstateras att behandlingen var vältolerabler och att studier pågår vid andra hudcancer, det är skiftelcancer och basalcellscancer. Här ser vi Resultaten och då är ju kurvan för det här kombinationsmyntepreparatet de som har fått det, den ligger ju då klart över standardarmen då med bara kirurgi.

[00:17:52] Klart signifikant p-värde. Och tittar vi på nästa studie, den radikalsstudien, då är det undergruppen lentigo maligna melanoma. Den här lumska maligna melanomet som kan svårt för radikal kirurgi. Och det är första randomiserade studien vid den här undergruppen av melanom. Och då är det lottning mellan strålbehandling Och imiquimod.

[00:18:27] Och det är alltså Aldara. Aldara är en sån här tolv liknande receptor sju agonist. Så det är en form av immunterapi. Och de som har fått strålbehandling har fått då 56 grej I och med 56 veckor. Och vad det gäller den lokala behandlingen med imiquimod. Då är det fem gånger i veckan under tolv veckor. Från början har ju då dermatolog kartlagt gränserna för utredningen av den tygommaligna melanoma.

[00:19:07] Här uppe ser ni kemiska strukturen för imekvimod. Och tittar vi då på kurvorna och det är fråga om... Sjukdomskontroll eller inte och då ser vi att vid 24 månader så är kurvan bättre för imekvimod än för strålbehandling men det här är inte signifikant Och det konstateras också att det var ingen skillnad i uppmätt listkvalitet mellan de här behandlingarna.

[00:19:51] Så att kontentan är att det går bra att välja vilket som här beroende på patientpreferens. Sen var det glädjande att vi hade en del svenska inslag. Och det är då uppföljningar... Vad det gäller Scandium-studierna då. Scandium eller om man ska säga Scandium 1 får man nästan säga. I och med att vi sedan har Scandium 2 som kommer.

[00:20:24] Tittar vi då på Scandium, Scandium 1. Då är det alltså patienter med ögonmelanom, överhållt melanom. Begränsat till leven. Det är predilektionsställe med leven för den här undergruppen av melanom. Och då randomiseras man till patienter Leverperfektionsbehandling i Göteborg, eller prövarens val, och det kunde vara temozolomid eller immunterapi.

[00:20:49] Det som presenterades nu var långtidsföljning med överlevnad. Den var i median 21 månader i leverperfektionsgruppen 17 månader i kontrollgruppen. Sen har primära effektmåttet och totalöverlevnader vid två år- presenterats tidigare och det var negativt Det var ingen signifikant skillnad i det. Vad det gäller Scandium 2 så var det också en längre uppföljning- som presenterades.

[00:21:25] Tidigare har det visats då att- Om man börjar med perfektionsbehandlingen för den här patientgruppen då var det snarast mindre toxitet än att genomgå med immunterapi först. Det var fem objektiva responser i den här gruppen och två i den här. Med den här lilla studien skulle vi i så fall tala för att börja med perfektionsbehandling direkt.

[00:21:58] Och som ni ser var det väldigt lika ungefär i armarna då. Ungefär ett och ett halvt år i totalöverlevnad i median. Och man kan ju diskutera då. Är det så att vi möjligen förlänger totalöverlevnaden med kombinationsmynterapi I tillägg till leverperfektionsbehandling eller inte. Och nu väntar vi ju. På Scandium 3-studien som ska starta efter sommaren där det ges percutanbehandling lite mer skonsamt och det är ju återigen Göteborg och Roger Olsson Bagge som leder den här studien.

[00:22:42] Och då ges det två omgångar med sex veckor emellan i ena armen och i andra armen ges bara immunterapi, kombinationsimmunterapi. Ska vi sammanfatta nu då, ja måste ju säga att det var övertygande tidiga resultat från Nia Givanta FOS3-studien Nadina och det kan ändra rekommendationerna i det nationella vårdprogrammet för den här gruppen och vi konstaterar också att det inte var någon Totalevelnäst vinst i Sverige vad det gäller att ge Beraf Meckhemmar behandling adjuvant till de här patienterna.

[00:23:31] Och sen så presenterade jag ett antal studier med lovande resultat från kombinationsimmunterapi. Och vi har ju i Sverige ett Mellanom måndagen är kanske inte så uppmärksammad. Det finns försök att utöka det här till en hel månad. Hela maj skulle vara då en, ja, mellanom hudcancer månad. Och med det, tackar jag så mycket.

[00:24:04] Renske Altena: Ja. Mycket spännande data också från melanomfältet

Medevents.se

Medevents.se drivs av Mediahuset i Göteborg AB.

Mediahuset är branschledande när det kommer till marknadsföring, utbildning och kommunikation inom den nordiska hälso- och sjukvårdssektorn.

Nyfiken på oss? Hör av dig så berättar vi mer!

mediahuset.se

Kontakta oss

031 797 27 80

event@mediahuset.se