Strålbehandling av äldre 2025
Sändes den: 2025-06-03Här kan du se fimen från webbinariet Strålbehandling av äldre 2025
I Sverige ökar antalet äldre cancerpatienter, där 75% av alla cancerpatienter är över 70 år, vilket framhäver behovet av geriatrisk onkologi. Traditionella behandlingsrekommendationer är ofta baserade på studier med en övre åldersgräns på 70 år, vilket innebär en underrepresentation av äldre patienter i kliniska studier. Det finns ett behov av att anpassa bedömningsverktyg och strålbehandlingsparametrar för äldre patienter, då verktyg som Comprehensive Geriatric Assessment (CGA) inte fullt ut fångar strålbehandlingens lokala och dosberoende biverkningar. Föreläsningen belyser vikten av att utveckla anpassade algoritmer och nomogram för strålbehandling av äldre, samt vikten av multidisciplinärt samarbete, särskilt med geriatriker, för att förbättra behandlingsstrategier. Vikten av hypofraktionerad strålbehandling och moderna tekniker betonas för att minska biverkningar och upprätthålla livskvalitet hos äldre patienter. Det framhålls också att tidskraven inom standardiserade vårdförlopp kanske måste omprövas för äldre patienter, där fokus bör ligga på patientens fysiska, mentala och sociala förmåga att genomgå behandlingen snarare än strikta tidsramar.
(denna sammanfattning är AI-genererad och inte korrekturläst, scrolla ner för en fullständig utskrift av webbinariet)
Föreläsare: Zahra Taheri Kadkhoda, överläkare, Onkologkliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna
Moderator: Eva Brun, överläkare, docent, Skånes Onkologiska Klinik, Skånes Universitetsjukhus, Lund
Tack till:

Fullständig utskrift:
[00:00:00] Hej och välkomna till detta webbinarium om strålbehandling hos äldre Vi är väldigt glada i SSOF att ha med Sara Tahere från Eskilstuna som ska prata och Eva Bryn som är en gammal kollega i Lund och väldigt erfaren Hon ska moderera. Så jag får bara hälsa alla välkomna och sen så tänker jag att jag lämnar ordet till Sara även om jag inte kommer kunna höra vad säger, om jag inte får rätt på min dator här.
Ursäkta.
Men varsågod
Sara.
Zahra Taheri Kadkhoda: Tack Jesmin och tack för att jag fick tillfället att tillsammans med Eva presentera det här webbinariet. Jag tror Eva kommer att börja introduktionen så [00:01:00] jag lämnar till Eva först.
Eva Brun: Hej allihopa och mycket välkomna till detta angelägna ämne. Jag vill bara introducera med några bilder för att lägga bakgrunden innan Sara börjar med sin föreläsning Och så hoppas vi på frågor i chatten så att ni deltar där.
Hoppas avsluta då klockan 13 men är det brännande spännande frågor så kanske vi drar över. Men första bilden då visar befolkningspyramiden som ni säkert är medvetna om hur våran del av populationen, hur våran pyramid inte är en pyramid längre utan det ser ut som en Atlantångare tycker jag framifrån med många äldre.
Om vi fortsätter med nästa bild. Så är det ju också så, och det känner vi ju till, att cancerincidensen ökar och 75% av våra cancerpatienter är över 70 år. Så egentligen så [00:02:00] borde vi ju liksom ha geriatriska ögon kvar Men det har vi ju inte. Om man tänker på våra behandlingsrekommendationer så kommer de ofta från studier där man har haft en övre åldersgräns på 70 år.
Om vi fortsätter med nästa bild så är det mycket som vi behöver ta hänsyn till som Sara kommer att prata om, till exempel samsjuklighet som är en mycket viktig faktor hos våra äldre patienter Och där... Även en begynnande demens som inte är så grav har stor effekt på den förväntade överlevnaden. Om vi fortsätter så med nästa bild så är vi ju ändå som onkologer vana att använda olika performance status där EKG är det vanligaste.
Men det är ju inte lätt att bedöma det på en enda mottagning. Så det finns ju naturligtvis fler sätt. Om vi tar nästa bild också så har geriatrikerna skilt i index. [00:03:00] Som kräver en mer ingående bedömning av patienten. Ingenting man gör på ett kort möte. Nästa bild. Och det finns jättemånga screening-möjligheter för frailty.
Jag har bara markerat här ECOG som vi använder Det tar 30 sekunder som ni ser. Det finns en ganska enkel som heter G8. Vi tar nästa bild. Som är den sista, där man kan se här att om man korrelerar performance status med en geriatric assessment eller en bedömning av patientens ålderspåverkan så ser ni att performance status 0 till 1 som ju inte alla våra äldre uppnår där är ändå en stor andel bedömda som sköra Och i performance status 2 eller högre så är det ju väldigt få av de patienterna som är [00:04:00] bedömda som egentligen kapabla att klara någonting tyngre.
Men över till dig Sara, det ska bli spännande att höra detta viktiga ämne.
Zahra Taheri Kadkhoda: Tack så mycket Eva för dig för en väldigt bra introduktion och som alla som deltar i det här webbinariet och de som har ordnat webbinariet också. Ska vi se... Då
Vi ser under åren att antalet patienter som kommer upp i åldern och diagnostiseras med ny cancer ökar varje år och det gäller alla åldrar. Till exempel hur det var 2014 jämfört med 2023. Vi ser att om ni ser här till exempel från gruppen av 75 till 85 plus det antalet nya cancrar i totala antal cancrar har ökat betydligt.[00:05:00]
Både hos män och kvinnor och det innebär att det är något som vi behöver hantera tillsammans med samsjukligheter eller allt annat status som de har. Nu, För flera år tillbaka har ämnet geriatrisk onkologi varit väldigt viktigt och det finns en internationell grupp där man jobbar med de här frågorna som det här International Society of Geriatric Oncology Jag är en reklam för den här gruppen som till höst har sin 25-årsjubileum.
De har ett bra program för gerartisk onkologi och det enda som jag tittade på i deras program var att man saknade presentationen av strålonkologer. Det är angeläget att de som jobbar med strålbehandling av äldre patienter blir aktiv i de här grupperna. [00:06:00] Internationellt också, vi har en grupp som heter International Geriatric Radiotherapy Group som jobbar just med frågan om sårbehandling av äldre.
Den här gruppen har varit etablerad från mer än tio år sedan med samarbete från vår kollega, vårt gångliga kollega Olof Carlsson från Omeå och andra kollegor från resten av världen. För att bedriva internationella studier, registerstudier, retrospektivstudier för strålbehandling av äldre och även de försöker komma med guidelines för behandling av äldre med strålbehandling.
De har blivit mer aktiva senare år kan man säga. Vad har vi åt med för geriatrisk onkologi och understrålonkologi Dels är [00:07:00] konceptet för äldre att vara gränsen numeriskt har vi sett 65-70 och uppåt, men vi vet att biologiskt kan patienterna vara väldigt friska. Mycket friskare än sin ålder vi ser på dem men det finns inte riktigt, vi kan inte definiera den här biologiska åldern hur vi kan korrelera med den numeriska åldern.
Och sen inför valet av behandlingar, givetvis vi vill veta vilka patienter som är fit för behandling, vi kan sköra. Och vilka ligger däremellan så att vi åtminstone vet hur vi hantera behandlingen. Men definitionen av bland annat skörhet är inte så enkelt heller För länge sedan, år 2000, publicerades tre artiklar från USA där man försökte kategorisera de här äldre patienterna beroende på deras [00:08:00] ålder om de hade samsjuklighet, om de hade Ger geriatrisk syndrom, som de kallade det på den tiden, om de hade till exempel problem med minnet depression och sen om de hade också falltendens och så vidare.
Och då genom registrerade studier, de kunde kategorisera patienterna till de som har mindre än 85 år och sen att de har ett S-undertag de här Problem med komorbiditeter, bra minnet är bra, de är liksom oberoende. De såg att de hade en överlevnad på två år som var på ungefär 90% och för dem rekommendationen var att man skulle ge en kurativ behandling Och sen var det de som är mer 85, som har sarmsjuklikheter, mytokormidititeter och hjärtiska syndrom och det var sämre överlevnad för dem inom två år så de rekommenderade palliativ behandling eller supportive [00:09:00] care och sen att alla patienter ligger mitt emellan.
Så det är ett försök att se hur vi kan ge en prognos på våra patienter beroende på deras B-status för att då kan vi se vilken behandling vi kan ge till dem onkologiskt. Som Eva visade, man har jobbat mycket inom geriatrisk medicin för att komma med assessment tools för att bedöma sjukpatienternas klara behandlingar och vad blir det otalt behandlingar gällande biverkningar.
Den största som används oftast är det komprehensiva erotiska assessment och sen kommer G8 som är egentligen en screeningmodul, enklare som jag kommer att beröra lite senare och sen finns lite andra också bland annat Det som är CAR-TT eller CRASH som man använder för [00:10:00] psykostatika använder psykostatika hos onkologpatienter Där man vill uppskatta vad är graden av risken för att få grad 3 toxicitet och uppåt.
Och på det viset bedöma om patienten är aktuell för psykostatisk behandling eller inte. När det gäller CGA så det här används inom geriatrisk medicin men också dess relevanta moduler har använts inom onkologi för som sagt bedömning av behandlingsförhållanden hos patienterna och biverkningsrisker vid operation, kemoterapi och strålbehandling.
Och man har sett att i flera studier man har sett att Om man använder CGA så egentligen det leder till att en tredje av patienterna får mindre intens behandling, onkologisk behandling Men uppmaningen med det här CGA [00:11:00] är att det tar ganska lång tid för patient och om man skulle kolla när man har kollat CGA med olika stålstudier så har man inte egentligen kunnat se dess resultat för att förutsäga de biverkningar som kan komma av strålbehandling och en enkel förklaring är det så att Strålbehandling de biverkningar som kommer av den, är väldigt sajtberoende, lokal och generalberoende.
Och beroende av dosen, slutdosen, fraktionering, strålvolymer, regimer och tekniker och så vidare. Och de här variablerna inkluderas inte i det här CDA som är allmän uppskattning av patienten. Så att användning av den för just strålbehandling och strålstudie kan vara lite begränsad.[00:12:00]
Annars om man tittar på rekommendationerna från bland annat ERTC eller också CIOD, International Geriatric Group, och också den europeiska gruppen för urologi, de rekommenderar att man använder den enklare modulen som är G8. Som är egentligen en screeningmodell för att bedöma patienter som är över 70 år med avseende av bland annat hur de har med viknedgång, om de har Aktiva och mobila, om de har begynnande demens, hur är det med nutritionen om de har mediciner och till och med hur de uppskattar sin hälsa jämfört med de andra.
Om det är så att enligt den modulen som man kan få [00:13:00] den högsta poängen 17, om man är mindre än 14 då rekommenderar man att basera det på det som man ser att sina patienter har problem med, Gör en fullständig steg av analys och bedömning och sedan åtgärder som behövs. Det kan vara ett sätt åtminstone att hjälpa äldre patienter och vårdgivarna så att man kan ge de behandlingar som patienterna behöver innan man ger de onkologiska behandlingarna.
Man ämnar för eller ämnar för. Och SIUK har också baserat på G8 och också MINICOC som jag får minnet har kommit med ett litet vad ska man säga, algoritm för att åtminstone ha ett bas hur man kan kategorisera patienterna med grupperna som kan vara fit. Som den tidigare artikeln visade, och de som kan vara väldigt sköra och [00:14:00] som de är mitt emellan.
Så åtminstone ger vi till oss en plattform för att gå vidare med våra beslut.
Om man tänker hur har vi gjort inom strålbehandling Gruppen internationellt och hur vi använder de här modulerna. Det finns en studie från Kanada där man har skickat frågeformulär till storonkologerna där för att hur använder de det här geriatriska evalueringsmodul Får behandling av prostatacancerpatienter i kurativt syfte, de som är mer än 80 år.
Och i den studien var det bara 30 av kollegorna som har svarat på den frågan och i de flesta fall de använder som alla oss performance-status och comorbiditeter för att välja om patienten ska få kurativ [00:15:00] behandling eller inte eller någon annan behandling. Och de flesta tyckte att riktlinjer för att hjälpa dem för att skrädas i behandlingar till äldre de får få och de flesta alltså två, tre delar, de använde ingen anpassning Anledningen till de inte använde det var att de inte hade kunskap eller tid för att det tar tid.
De hade inte någon support eller resurser för att genomföra de här bedömningarna hos sina patienter. Det är ungefär det som vi strålonkologer och onkologer överhuvudtaget känner. Och bara lite återkoppling från den här studien som var intressant. Det här visar hur de skulle hantera sina patienter 80 år med intermedierisk prostatacancer.
De är mer [00:16:00] aktiva att ge behandling till de här patienterna. Men hur som helst om man tittar på hur det är för de patienter som inte har riskfaktorer i P8- Då var de mer aktiva och ger stor valning till patienter. Men när de såg att patienterna evaluerade att de hade mer komorbiditet, de hade dålig nutrition eller kunde inte göra sina ADL de var mindre aktiva och gjorde mer active surveillance.
När det var hos patienter och tjuringar hos cancer som hade hög risk då var situationen lite annorlunda givetvis, de var mer aktiva i storbehandling Till även de som hade lite problematisk dysfunktion eller flera mediciner. Även till de som hade inte så mycket social support eller kanske depression och så [00:17:00] vidare.
Och mindre aktiva att ge aktivt råd och behandling för de som hade omorbiditet och nutritionproblematik. Av alla de här faktorer och variabler som finns i G8 Den här bilden vill visa att det som var viktigast för dem för valet av behandling var inte så mycket ålder. Det som var viktigt för dem, de här blå och gula, var att patienten komorbiditet hos patienten, performance status och sen kommer trots allt kognitiv funktion.
De andra faktorerna kanske blir lite mindre viktiga i det samhanget. En annan utmaning som vi har inom sorgonkologi för våra äldre är att i takt med att bara [00:18:00] 2-8% av alla cancerpatienterna inkluderas i kliniska studier Men vi ser att det är underrepresentationen av våra äldre i de här studierna.
Tidigare var det så att en hel del av studierna hade en åldersgräns på 70, som Petra Eva sa. Slooptrial, som till exempel för Leo Blasson, tror jag att de hade åldersgränsen på 70. Men numera egentligen att man försöker komma ifrån det här åldersgränsen, att ha åldersgräns på sina studieåldertaget. Ändå är det bara 1 % av alla studier som pågår är dedikerade till äldre och de flesta är fast hårstudier.
Det gör att vår evidens för hur vi hanterar bland annat hårbehandling av äldre är egentligen deras evidenslinjer lite lägre. Det är baserat på extrapolering av de data som vi har från de studier från yngre patienter och sedan erfarenhet och så vidare [00:19:00] Och det här artikeln bara visar från samling av clinical trials som man samlade från clinicaltrials.com där man anmäler sina randomiserade studier och andra studier för att liksom att Vara känd internationellt och man har liksom en samling av alla studier som pågår.
Och av de här 700, ungefär 40 studier som var från 2017, det var bara 14 av de här som var dedikerade till äldre patienter Det som var bra var som sagt åldersgränsen, övrig åldersgräns har man tagit bort från de flesta av studierna och det är bara 3% som hade åldersgräns för inclusion av patienterna vilket är bra.
Stora studier har egentligen ingen övre åldersgräns. Men ändå var det liksom det som var [00:20:00] problemet för att i de här studierna var det så att de hade strikta inklusionskriterier där komorbiditet i neural leverhjärtat eller tidigare cancer exkluderade Att man skulle inkludera patienterna och det innebär att en hel del äldre patienter kan inte komma i de här studierna i alla fall.
Så om vi tittar på vad är det som vi har utmaningar för att även vi har strålstudier eller studier för äldre att inkludera dem. Det är som sagt väldigt restriktivt inklusionskriterier som vi har. Vissa studier, givetvis det kommer att komma behandling av strålbehandling med kemoterapi under på senare tid i immunoterapi Och att det i sig blir en utmaning för att om [00:21:00] man befarar toxicitet det blir svårt att inkludera äldre patienterna.
Sedan att delta i studier innebär mer intensiv uppföljning och det kan vara en liten utmaning för äldre patienterna att komma till Stanser som de skulle följas upp. Och sedan de studier som finns är egentligen inte alltid det som är viktigt för äldre patienter. Alltså att de skulle behålla eller förbättra deras fysisk funktion eller kognitiv funktion inom behandlingar, onkologiska behandlingar som vi vill ge.
Och dessutom det kan vara så att till exempel inom strålbehandling, det kanske är studier inom strålbehandling, de är De kan ges på i viss centra så att man inte tillgång till det speciella centret eller det är för långt och patienten har för långt komma dit för att få den tekniken eller behandlingen.
[00:22:00] Sen kan det vara så att vi som onkologer kan ha bias från oss och tycka att patienten inte klarar det här i den här studien men det kan vara helt klart om. Andra orsaker är att det kan vara sämre performance-status Och morbiditet hos dem. Ibland är det så att vi träffar patienterna som kommer akut med sin diagnos Till exempel kolorektalkancer.
En hel del av dem kan komma med akut diagnos med ett akut bok. Så det är en fråga om att komma igång med behandlingen som de hinner inte att komma till någon studie. Och sen att de socioekonomiska begränsningar som äldre kan ha Att ha till exempel någon i närheten som kan hjälpa dem med resorna eller ta hand om dem i hemmet efter behandling.
Som också kan [00:23:00] påverka motivation att delta i de här studierna. Och förutom det som är studier, men vi har också en del utmaningar för behandling av våra erotiska patienter och inom även slårbehandling och då är det till exempel den allmänt som vardagen som vi ser till exempel vi vet att patienterna Med åldern deras organ för åldrar som är mer känsliga för medicinsk behandling men också för storbehandling i det område som vi ger storbehandling.
Dessutom blir det naturliga försämringar för den kognitiva fysiska funktionen hos patienten blir det så att de kan medverka till den behandling som vi ger med eller utanför studier kan bli begränsat Sen är det så att det kommer konkurrenter för samsjukligheter, till exempel här har jag en bild av en nyligen patient som vi hade i Estes zona med diagnos av [00:24:00] Hägglöshet cancer och som man gjorde en screening för skelettmetastaser med Spex-CT och då såg man i samband med det ett stort avtal av en brist och då var det med angelägenhet att ta hand om det så patienten veckan efter var i Uppsala för operation av denna.
Som tolvårdiga patienter har begränsat hög risk för cancer, som då har vi homologisk behandling som man kan vänta med storbehandling till instans senare när han återhämtat sig. Så det har vi också, de här problematiken ibland hos våra äldre patienter. Sen har de full farmaci och det blir så att de inte agerar med den onkologisk behandling som vi vill ge som medicinsk samtidigt med storbehandling.
Eller understödjande medicinsk behandling till exempel som vi vill ta hand om biverkningar av strålbehandling så det kan man behöva [00:25:00] hantera
Vi har alltid lite utmaningar när vi hanterar våra äldre för att den uppfattningen som vi har med våra patienter och Deras situation och behandlingseffekt kan vara helt annorlunda jämfört med det som anhöriga och patienten spattar upp. För det mesta om diskuterar och ger information så hamnar vi på gemensamma beslut.
Men ibland när processen går fort kan det vara lite chockerande för anhöriga och patienten. Det kan ta sin lilla tid innan man kommer till ett beslut Och då är det så att en hel del av våra patienter givetvis i sin ålder vill ha en bra livskvalitet, de vill inte vara beroende av sin behandling till någon annan och kanske de vill ha det istället för att få en [00:26:00] överlevnad i 2-3 månader eller längre.
Och sen också att när vi efter de här olika assessmentmodellerna som till exempel vi upptäcker att patienten har neurofabrikerat problem och vem är det som skulle ta hand om det under och efter behandling och det är det som tror jag många av oss vill hanskas dagligen för att hur ska vi kommunicera med olika instanser så att patienterna får den utredning och behandling parallellt med ett inför eller parallellt med en onkologisk behandling Jag går över lite grann och bara visar bild på några av de här vårdprogrammen.
Jag skulle bara uppmana er att kolla på de här vårdprogrammen.
Kollar med de här vårdprogrammen ofta, men sen andra kollegor som jobbar med strålbehandling tror att det är bra att kolla med strålsektionen av i de här [00:27:00] vårdprogrammen för att det kommer allt mera sektioner i de här vårdprogrammen som är dedikerade till strålbehandling av äldre, vilket är väldigt bra tycker jag.
Jag tänkte bara ta en snabb exempel på strålbehandling av äldre bröstcancer. Jag tänker bara att om man tittar på vårt program, det finns en hel kapitel som är dedikerad till bröstonkologi av äldre. Om man läser av från det här kapitlet, baserat på studier som är gjort, man rekommenderar strålbehandling för äldre Efter uppvarsning av bröstet precis som yngre, man ser liksom det är samma vinsten ändå det är en signifikans att man man generellt rekommenderar de skulle behandlas som yngre patienter.
Men [00:28:00] i vissa fall ändå i samråd med patienten kan man avstå från skolbehandling, så det är inte alltid att Man skulle behöva modifiera strålbehandling, ibland kan man faktiskt avstå. De rekommenderar få patienter som är mer än 70, med mindre tumörer– –som är duktiga av cancer, hormonreceptor positiv, HER2-negativ, radikalopererad– –och att patienterna får bra compliance och får sin hormonell behandling Och då kan man i samråd med patienten skrivas råd och har en inkostropatik när det gäller eftersäkt och restriktion.
Men som sagt är det en samstämmning med patienten. Och även när vi har patienter som till exempel mycket äldre patienter som har mänsklig tumörer som de har betydande kardial eller pulmonär komorbiditet och sen [00:29:00] med strålbehandling teknik visar vi att vi kan spara så bra lungan de kan inte klara DIP och så vidare.
Då kan man åtminstone diskutera och tänka att det behöver inte alltid vara väldigt strikt efter riktlinjer. Man kan avvika lite av Dekommendationen av beroende av patienten. Jag har tagit en praktisk exempel där vi pratar om bröstcancer bara för äldre. Jag tänkte på patienterna som ska få regional storbehandling på grund av lymphkörtelmetastaser i axilen, framförallt den särskildiga.
Sedan några år tillbaka efter studierna som våra kollegor i Danmark har gjort, De har sett att inklusionen av gemen, alltså skötlarna vid inträdande mammarier på kärlen, de långsiktigt om man står och [00:30:00] behandlar tillsammans med övriga skötlar i axillen och fossa, de faktiskt ger så att man får både vinst för att vara fru från restcancer, men också ger en vinst för överlevnaden Men om man tittar så är vinsten långsiktigt kanske inte så jättestor Den är bra men inte jättestor 5% av också att köpa förapparativ från bröstcancer är ett par procent.
Och den vinsten minskar med... Åren och då betyder att kanske den vinst av att ta in EMN i stålfälten och target på en återgöring det är inte samma sak som på en 65-åring. Och då kan man tänka sig liksom vad är det som är teknisk sak att sen Exkludera i och med för de äldre patienterna som har lite mindre tumorer, ligger lateralt och[00:31:00]
har inte så jättemycket lymphkörtelmetastaser. Det är det praktiska som vi behöver tänka på varje dag för våra äldre patienter
Vi har äldre patienter mycket problem med hjärtat och så vidare så det finns faktiskt andra tekniker som vi kan använda. Och det är med interoperativ radioterapi som Bengt från Örebro har fått under några månader sedan. Och PBI som är standard egentligen för en del av våra patienter enligt kriterier men det kanske Äldre patienter kan använda den för andra kriterier utanför det som är standard.
Ja, en annan viktig sak som vi behöver jobba med och det har jobbats med också är att [00:32:00] utveckla nomogram eller algoritm för vår pediagnos för våra patienter så att de kan hjälpa till för att ge en delvis prognos för våra patienter gällande både tumorkontrollen och deras överlevnad. Det blir en bas på hur vi kan fatta beslut för behandlingen tillsammans med patienten och deras anhöriga.
Det finns något vi känner till, finns vårt påstått av cancer som vi använder numera dagligen och utför för bröstcancer. Det är bra för att när vi matar en basdata från själva tumöret, åldern till exempel på påstått Påstått av PSA och aggressiviteten av den, då kan man få en uppfattning av till exempel hur länge patienten kommer att leva, vad är det risk för att det är spridning till köttar, spridning till till exempel vesca seminalis och då [00:33:00] kan man ha en uppfattning om vilken behandling som ska vi ge till de här patienterna.
Jag går inte igenom i detaljer men jag vill bara visa att det har jobbats med mycket om att skapa sådana nomogram inom strålbehandling och det här är också en artikel som kollegorna i Kina har jobbat med. Jag har bland annat jobbat med att skapa en nomogram för patienten som får trådbehandling för cervixcancer.
För bedömning av deras överlevnad och också cancerspecifik överlevnad. Efter det kan man avgöra vilken behandling de ska få, vilken intensitet i behandlingen, korrosion palliosion och så vidare. Och det är också ett annat artikel som jag visar till er för att Det har också kollegorna jobbat med för att göra en algoritm [00:34:00] för äldre patienter med lokal avancerad rektalkancer.
Beroende på vilken stadium de är och deras skörhet och så vidare. Då kan man rekommendera olika behandlingar. Det är viktigt att vi skapar de här algoritmerna och sen utvecklar Nomogrammen så att det är som en redskap för oss att vi kan fatta beslut och anpassa behandlingar till individuella patienter.
En konklusion som jag har är att sårbehandling har en viktig roll för äldre men ålder är inte alltid avgörande för valet av den bästa behandlingen. I de assessment- och evaluering som vi har för lämpliga patienter behöver vi anpassa dem eller inkorporera dem med de radioterapiska [00:35:00] Radioterapeutiska parametrar för att de skulle vara relevanta för det som vi vill anpassa vår strålbehandling till våra äldre.
Vi behöver också flera strålstudier som är anpassade till äldre och deras behov om det är kognitiv eller funktion. Det är mest en poäng som är anpassad till äldre och inte just överlevnaden bara. För att skapa detta är det viktigt att vi har ett bra samarbete- -"med bland annat GDR Trigger, som har jobbat med assessment tools."
Vi behöver ha dem ombord redan från början. Jag skulle flagga också för en ytterligare fördjupning. Det har kommit en artikel som Eva och jag såg för diskussionen igår. Det har kommit för 2023 från [00:36:00] kollegorna i Tyskland. Det är en väldigt bra artikel för att den går igenom olika njurstrålbehandling och dess läge för äldre i de olika områdena Tumorgrupper från bröstblad, cancer, prostatan, GI, hjärntumor och så vidare.
Väldigt bra artikel att läsa på. Kort lite om konklusionen av de här artiklarna. Strålbehandling hos äldre är lika effektiv som kirurgi i många fall. Och som en singelmortalitet kan tolereras väldigt väl av många äldre. Men behandlingstoleransen när det kombineras med kemoterapi och kirurgi den är framför allt avgörande av den toxen som kommer av kemoterapi och operationen inte överstår behandlingen, så om patienten inte är tolererad är det nästan [00:37:00] kombobehandlingar den kombinationen som avger om patienten går igenom hela behandlingen eller inte.
Ändå i många studier i huvud, hals eller rektalkancer bland annat är kombinationsbehandlingen en relativ del av äldrepopulationen. Vi ska inte glömma att vi ska använda vår moderna täckning för våra äldre för att det har visat att de minskar strålinducerade bivirkningar Och också att till slut inte glömma att hippofraktionerad storbehandling och att många gånger även i palliation, den kan göra en acceptabel tumorkontroll under en visserligen begränsad tid men ändå det är värt för dessa patienter för att den belastar minnet deras socioekonomiskt och det blir också att behålla deras [00:38:00] livskvalitet.
Ja, med de här orden så tänkte jag avsluta det här och tacka för min del. Jag tror jag avslutar och spelar skärm
Eva Brun: Tack Väldigt spännande, jättebra, mycket att tänka på, tiden är otroligt perfekt här. Så nu har vi tid för frågor och skriv i chatten era frågor. Det väcker mycket frågor, Sara. Vi får ju ofta höra att vi inte håller våra tidsförlopp i de standardiserade vårdförloppen.
Det mäts ju som en kvalitetsindikator. När man nu tänker på alla de här äldre patienterna där det finns en hel del frågor att ställa. Ska man tänka annorlunda där när det gäller äldre patienter tycker du? [00:39:00] Ska vi resa oss mot den här tids... Kraven.
Zahra Taheri Kadkhoda: Jag tycker det är en jättebra fråga. Alltid tänker vi med SDF och statistiken och allt annat.
Jag känner att vi får tänka på vad som är viktigt för patienten. I de flesta fall är det inte viktigt att komma igång med behandlingen inom två-tre veckor. Men det är viktigt att vi ser Vi ser att patienterna har både fysisk mental och socialt förmåga att gå igenom den här behandlingen som vi vill erbjuda.
Egentligen kanske vi behöver en helt annan SDF eller ledtider för äldre. Våra patienter är diagnosanpassade. Inte alltid bara strikt på den.
Eva Brun: Ja, du har säkert rätt. Det mycket diagnosanpassning. Det förstår vi när vi har hört dig också här, att vi måste tänka [00:40:00] olika. Det är intressant. En sån sak som i mänbehandlingen som du pratade om, där nyttan sjunker så markant vid hög ålder att vi borde verkligen ta lärdom av det.
Tror du att det görs? Tror du att man... Man fångar detta ute i klinikerna. Hur gör ni i Eskilstuna?
Zahra Taheri Kadkhoda: Det blir en diskussion varje gång det är en diskussion oavsett ålder. Men varje gång det är en diskussion. Ska vi ge behandling till äldre damer och vårdtaget? Vad ska vi inkludera? Då ska vi vara med i en mänsklig kortas.
Det tar mycket tid. Ja. Vi vet inte riktigt om vi överbehandlar eller vad det ska bli. Det är jättebra att [00:41:00] vi har en samlad grupp inom Sverige som kanske hör för diagnosgrupper. Så att man kan svara lite på de här frågorna. Så att man åtminstone kommer med rekommendationerna. Vi har registrerat studier och annat som vi kan följa upp de här.
Men det är väldigt viktigt att Men det är svårt. Jag tror liksom att det inte är något som särskilt för strålbehandling och äldre, förutom de guidelines som finns överhuvudtaget. Men i detalj planering av strålbehandling inte liksom, vi har inte jobbat med sådana detaljriktningar förutom per patient.
Eva Brun: Nej. Nej, vi gör ju reklam. Det är välkänt att strålbehandlingstekniken har utvecklats enormt Vi kan precisera strålområden, vi kan ge behandlingar till sköra patienter idag som vi inte kunde för 15 år sedan. Och det innebär ju också att vi får ju kanske... Vi upplever ju att vi får mycket remisser där man [00:42:00] frågar, kan ni göra detta?
Och där man inte ställer sig frågan, ska vi göra detta?
Och där
Eva Brun: det är enklare att göra det än att inte göra det, men att ju mer vi kan göra desto större blir egentligen vår uppgift att berätta vad vi inte ska göra. Du nämnde det här med det som kallas för hidden toxicities eller time toxicities som varken...
Vi inremittenten eller patienten har en uppfattning om
Zahra Taheri Kadkhoda: Ja, precis. Och jag tror också att det är väldigt viktigt att vi har hjälp av alla discipliner, geriatriker. Jag tror det som vi... Vi är väldigt bra på onkologi, vi är väldigt bra på strålbehandling tekniken, medicin och allt annat. Men jag tror vi är kanske lite sämre på den här bedömningen av fällheten av patienten.
Och framförallt den geriatriska delen. Och då tänker jag fundera på... [00:43:00] Till exempel för yngre patienter med cancer har vi den här sen uppföljningen, mottagningen och då fångar vi upp den här sena biverkningen. Sen tänker jag att för äldre behöver vi egentligen prebehandling mottagning och liknande för att fånga upp.
Det är andra faktorer och åkommor som patienten har som egentligen är väldigt viktigare att möjliggöra. Och också för att vi ska lyckas med vår onkologisk behandling också. För att de skulle genomgå, för annars tror jag att vi har en hel del patienter faktiskt inte Kan gå igenom hela behandlingen bara på grund av allt annat som de har runt omkring sig eller liksom kommer vid idrätter och så.
Men du hade nämnt att vi i handlok de hade något... Geriatrisk onkologicenter, var det så? Ja, vi
Eva Brun: som var på SOF i Malmö 2024, vi fick ju höra en spännande föreläsning [00:44:00] av en svensk-dansk kollega där man hade startat en geriatrisk onkologisk mottagning av geriatriker för att screena patienter inför onkologisk behandling.
Problemet var att det tog så mycket resurser i form av konsekvenser med remisser till kardiologen lungan, njuren, njurkliniken Och att du, vi kanske måste hitta ett medelväg där du nämnde att göra en screening med G8. Det skulle ju vara görligt kan man tycka. Och det kan ju göras av, tänk på mottagningen inför patientens besök kanske av kontaktsköterska eller något sådant Det har du, skulle man försöka.
Introducera något sådant utöver performance status som inte räcker.
Zahra Taheri Kadkhoda: Precis. De flesta patienter kommer med de här papprarna som förflyttas till dem som de fyller i sina mediciner. Egentligen kan [00:45:00] man lägga in en sådan idén och så kan de bara kvitta på det och ta frågor. Det är svårt åtminstone för att fånga upp att det här är något som vi behöver och gör oss något åt.
Framförallt för de behandlingar som vi tycker är mer intensiva kurativa, kombobehandlingar. Vi behöver lite annat.
Mm, absolut.
Eva Brun: Den här artikeln av Röder kan man verkligen rekommendera, som det var bra att du tog upp den, tänker jag. Vad man tänker på när man har de facto en patient framför sig som är gammal där man kan misstänka att den här strålblandningen kommer att vara en belastning både Både tidsmässigt och alla möjliga marginaleffekter.
Vad tänker du är det viktigaste? Vi ska avgöra både volym Vi kanske ska bli lite bättre på att undvika elektiva volymer. Fraktioneringen Vad är minst ingrepp i en lite skörare persons [00:46:00] vardag
Zahra Taheri Kadkhoda: Absolut, jag tycker att vi har de här studierna med glioblastom till exempel som är gjord för att äldre skulle få hypofraktionerad behandling beroende på MG-MT-status.
Syto-status kan inte, eller liksom att de får en väldig risk att sköras från 25-B på 50-B på 50-B Jag tror att targetmässigt fortfarande kanske vi går över standard som vi gör den Det tror jag att vi får tänka annorlunda för våra patienter och tänka kanske elektroniska volymer som du säger, om det inte behövs, vi tar in till det eller själva PTV till exempel, kanske vi kan minska den.
Men det är bra att det kanske är inom ramen att vi inte kan göra stora studier av den. Men ändå kan vi, om vi har en konsensus, ändå efter några år, vi kan följa upp den helt enkelt. [00:47:00] Efter att registrera som vi har. Antal fraktioner är definitivt men volymerna, till exempel om vi tänker på prostatacancer, elektiv livskörtelbestrålning.
Då får vi tänka om en 80-årig, även om det är väldigt ärdelsigt att vara behövd, är livskörtelbestrålningen elektiv eller om de ändå får en hormonell behandling långsiktigt som tar hand om det och vad är vinsten av det överhuvudtaget?
Eva Brun: Ja, att företaget kanske också börjar med Charleson och förhoppningsvis G8 så skulle vi kunna komma en bit.
Men vi behöver ju öppna diskussionen mellan oss också. Vad vi ska göra, vad är vårt uppgift Det ju inte att behandla tumören utan patienten
Zahra Taheri Kadkhoda: Absolut, det skulle vara jättebra. Jag vet att olika centra har ändå [00:48:00] kommit igång med vissa studier och tittat på sina patienter diagnoser. Hur det går med onkologisk behandling och strålbehandling för olika diagnoser för dem hos äldre och det är jättebra.
Men jag tänker också inom strålonkologisk förädling om det skulle vara ett intressegrupp och titta åt den. Liksom som överlag, som en paraply och sen att se vad som finns och med det här samarbetet internationellt tror jag att vi kan skrädas i det lite bättre för våra patienter framöver.
Eva Brun: Men då uppmanar vi ju folk att intressera sig för den här geriatriska onkologiska föreningen samt den specifikt radioterapeutiska.
Det var ju uppmuntrande att se att det finns och vi behöver hålla lite koll på det.
Zahra Taheri Kadkhoda: Ja absolut. Det tycker jag är väldigt viktigt att vi är med er. Ja,
Eva Brun: vi har inte fått några frågor från den förstummade och beundrande publiken säkert här, [00:49:00] utan vi får tacka så hemskt mycket. Det är roligt att känna att det här kommer lyfts upp och vi behöver föra våra diskussioner också på våra kliniker.
Och
Zahra Taheri Kadkhoda: så får vi försöka samla oss där. Absolut. Jag tackar för att jag fick tillfälle att presentera detta och hoppas att det blir fler omgångar som kommer om äldre och strålvagnar och äldre specifika
Eva Brun: diagnoser. Visst det var intressant att diskutera de olika diagnoserna vad vi kan göra.
Zahra Taheri Kadkhoda: Ja absolut. Tack Tack ska ni [00:50:00] ha.