Rapport från ASCO - GI-onkologi
Sändes den 18 juni 2025Här kan du se avsnittet i SOF:s föreläsningsserie: Rapport från ASCO - GI-onkologi
Leif Klint presenterade nya rön inom GI-onkologi från ASCO, med fokus på flera studier om olika tumörsjukdomar. Bland de mest intressanta var Atomic-studien, som visade på en 50% riskreduktion i sjukdomsfri överlevnad med tillägg av immunkontrollhämmare för patienter med stadium 3 koloncancer med defekt mismatch repair. En annan viktig studie, Materion, undersökte behandling av ventrikel- eller kardiakancer med Durvalumab, vilket visade potential som ny standardbehandling. Utöver dessa belystes även Breakwater-studien som en "game changer" för BRAF-muterad kolorektalcancer, där kombinationsbehandling mer än fördubblade överlevnaden. Slutligen diskuterades studier om ctDNA för att bedöma kvarvarande tumör efter kirurgi samt nya behandlingar för HER2-positiv ventrikelcancer och pankreascancer, inklusive CAR T-cellsbehandling och tumörbehandlingsfält.
(denna sammanfattning är AI-genererad och inte korrekturläst, scrolla ner för en fullständig utskrift av webbinariet)
Föreläsare: Leif Klint
Moderator: Renske Altena, överläkare i onkologi och internmedicin, docent Karolinska Institutet
Tack till

Arrangörer:

Fullständig utskrift:
Renske Altena: [00:00:00] Varmt välkomna ni alla som tittar och lyssnar. Tack till Mediahuset, tack till sponsorerna och främst också tack till Svensk Onkologiskt Förening och våra föreläsare som är här idag.
Leif Klint: Okej Leif Klint och läkare överläkare på Sahlgrenska jag har fått den lite mer otacksam uppgiften att på 20 minuter prata om en hel massa olika tumörsjukdomar till skillnad mot mina tidigare kollegor som har pratat om en specifik sjukdom och naturligtvis helt hopplöst att det är Täcka ett så här stort område på 20 minuter så att jag försökte plocka ut en del artiklar och tvungen att utdelade med andra men så att vi kör nu vid 20 minuter [00:01:00] ungefär så ser vi var vi hamnar.
Det jag tänkte börja med var ju att Titta på det som är på Plenary Session. För de av er som varit på ASKO så är det det som äger rum på söndag efter lunch som de anser har varit de mest intressanta studierna under detta året som lämnas in till ASKO. Och i år utav de här fem studierna så var det faktiskt två stycken som var GI-studier.
Den första studien heter Atomic och handlar om adjuvant kemoterapi med tillägg av Immune Checkpoint Inhibitors till patienterna med Stadium 3 colon cancer som har ett defekt Mischwarst Repair. Det vill säga de patienterna som också betecknas som att vara MCI. Standardbehandlingen idag för Stadium 3 colon cancer är att ge sex månads behandling med oxalapatin innehållande kemoterapi Det inkluderar också FMFU och man vet att ungefär 15% av alla patienter med [00:02:00] kolorektalkancer har då ett defekt MERS-metropär, betydligt vanligare på den höger sida i koloncancer.
Visserligen finns det en del trevligheter med att ha den här varianten med bättre prognos vid enbart kirurgi men problemet vid den här tumörsjukdomen är att de är betydligt mer osensitiva för kemoterapi och kliniker Det inte att behandla adjuvant med bara Femef utan det måste ha tillgängligt oxaloplatin.
Det man känner till idag är att även om vi ger adjuvant kemoterapi hos coloncancer som erhållit sexmålsbehandling så är tre ändå ungefär 30 % av patienterna som residuerar. Den här studien gick till på det sättet att patienterna Med koloncancer defekt midsommarrepär, randomiserat i 1 till 1 ratio till att få standardbehandlingen fullfox i sex månader alternativ fullfox kombinerat med atezolizumab i total [00:03:00] behandlingstid i ett års tid.
Och Baseline-karaktäristik var väldigt likartad beträffande framförallt som ni ser i inringen till rötta T4 var lika mycket och N2-sjukdom var lika mycket. Och primer endpoints av disease-free survival så kan man se att det är en 50% riskreduktion i relativt tal beträffande disease-free survival-sjukdom Att ge det här tillägget.
Och när man tittar på Forrest Plotts så verkar det vara som så att det gynnar allihopa att ha det här tillägget. Det finns ju vissa saker som man hade velat veta i detta. Typ man vet ju inte exempelvis i sig som presterats i det här materialet om de som har lynch associerad defekt mishmash och pear skiljer sig från de som inte var det.
Så det saknar vi den informationen. Biverkningsprofilen var, vad heter det, förutsägbar, var det som man kan [00:04:00] förvänta sig av en PDL1-blockerare. Och ni ser att den vanligaste biverkaren grad 1-2 var ju då att man fick problem med sköldkörteln och näst vanligaste att man fick problem med hypoglykemi. Så att det var förväntat, biverkaren.
Konklusionen är att man tyckte att det här måste betraktas som standardbehandling, att ge tillägget till patienterna som genomgått upfront-kirurgi. Det som man kan säga som jag tycker är synd är att man inte hade en kontrollarm med enbart atesolecumab Hur pass nödvändigt det är att ge de här patienterna kemoterapi överhuvudtaget och det som man också ska säga är att det finns ju andra sådana här studier nu, ena med studier där man har gett vad heter det checkbot inhibitus preoperativt med extremt goda effekter, så att jag tror nog att det här kommer ganska snart att ut Manövreras när vi har studiedata på [00:05:00] randomiserade studier där man istället ger sån här behandling preoperativt och kanske och det är bland annat så att vi har gått i med en studie nu som heter ASUR2 som går på flera sajter i Sverige som testar detta konceptet och åtminstone de patienterna som vi har haft här på Sagan ska som gått in i studien och randomiserats till experiment där man har fått väldigt bra resultat av behandlingen.
Kan man inte säga mer än så. Den andra studien som var på planning session var den här studien som hette materion och som handlade då om patienter med ventrikelcancer eller kardiakancer som var en operabel som har en operabel sjukdom och då är det så att standardbehandling idag sedan några år tillbaka har varit att ge Perioperativ behandling och det vi gör sedan några år tillbaka är att vi ger detta i form av flott fyra kuror preoperativt fyra kuror postoperativt ihop med kirurgin och den här studien [00:06:00] som nu presenterades så gav man också standardbehandling med tillägget Durvalumab som ni ser i det här sättet.
Och det som man tittar på här när det gäller baseline-karaktäristik så är det väldigt viktigt att veta att det är väldigt mycket västerlänningar som ingår i studien för man vet ju att asiatisk population med den här diagnosen de har, de är liksom en liten annan sjukdom med annorlunda prognos och antalet asiater är ungefär bara 20%.
Någonting som jag tycker är lite störande här är att Det är en av de absolut diktigaste vetemarkörerna för respons, MSI High, i den här gruppen Det okänt hos ungefär en tredjedel av patienterna i båda grupperna vilket naturligtvis skulle kunna påverka resultatet om det var en obalans I den här gruppen på 30% där man inte känner till detta.
Men ur som helst Primer Endpoint Event Free Survival som [00:07:00] visade tydligt att man hade effekt av att jag har det här tillägget med Durvalumab Det fanns också och tittar man här då på porous plots så verkar det vara så att de flesta patienterna har nytta av detta. Det finns ingen som sticker ut att de inte skulle ha nytta av det.
Och det finns också lite omogna data på overall survival som skulle visa en vinst men som då man inte kan uttala sig om någonting riktigt om ännu. Och biverksprofilen var hanterbar ingenting speciellt som stack ut som inte skulle vara förväntat Och konklusionen Var ändå att man tyckte här nu då att detta skulle nu Att vara på det sättet att det kanske att man ska betrakta detta som en Ny standardbehandling Vid ventrikelcancer men man skriver också lite grann att man kanske också behöver ha mer säkrare data beträffande Over-survival Så detta var de här två [00:08:00] studierna som var på Planned Recession som har med GE att göra.
Tittar man på de andra studierna så var ju den som väckte mest uppmärksamhet som det stått en del i massmedel var den här studien som heter Challenge som är en studie... Som kommer från både Australien och Kanada där det gäller att man skulle ge tillägg av motion till standard adjuvantbehandling där patienten har medgått behandling till högre i stadium 2 eller 3 coloncancer Vi som onkologer har ju varit med om detta.
Väldigt många patienter ställer frågan till oss när de har gått i energi och gått igenom adjuvantpanel. Vad kan jag själv göra för någonting för att minska risken för återfall? Och mitt svar är ofta till patienten Hade jag vetat att du skulle göra något speciellt så hade jag svarat på frågan. Men problemet är att det inte finns sådana säkra data.
Det finns ju jättemycket studier tips. Gott [00:09:00] retrospektiv och post hoc-analys i de olika adventsstudier man har sett att olika saker skulle kunna påverka. Men det är jättemycket bias på detta. Man vet inte hur patienten själv rapporterar och sådant här. Så nu kommer det då en random... En randomiserad studie som går ut på det här sättet.
Vilket patienten vi är ute efter kan vi se. Alla patienter fick då skriftlig information om vikten av motion efteråt. Medan hälften av patienterna randomiseras också att under tre års tid få ett strukturerat träningsprogram med hjälp av en personlig tränare. Ni kan se att det delades in i tre faser.
Fas 1 de första sex månaderna Fas 2... 60-12 månader och fas 3 de sista två åren. Där man gick upp i träningsintensitet och man finns en enhet som heter NMET. NMET är det som man bygger upp om man sitter still ungefär framför tvn en [00:10:00] timme och en tvn Himmels, vad rask promenad skulle då påverka fyra stycken sådana här mätt.
Tittar man här på The Sea Free Survival så ser man att det är väldigt stora vinster av detta att genomgå. Det blir ingen avancerad träning men väldigt raska promenader man bygger upp detta under tre års tid. Och tittar man här på vad man framförallt vinner för någonting så kan man se att man i det här stället halverar stort sett återinsjuknandet för levemetastasering under tiden man har följt patienterna från 29 till 16 procent vilket är helt häpnadsväckande siffror idag.
Och man också då kunde påverka lite grann over survival. Här kan det ju vara lite brem med over survival för alla känner ju till att det är nyttigt att motionera. Så att over survival skulle ju kunna påverkas också av motion. [00:11:00] Men i det här fallet då så har man ju sett också på disease-free survival på det sättet.
Sen finns det naturligtvis alltid kritiker till studier Man anar ju skulle det kunna vara någon form av bajs detta. Man har pratat om, men man kan ändå konstatera att detta är en väldigt biverkensfri behandling så att om någon av mina patienter ställer frågan så kan jag säga att det är väldigt riskfritt att ta raska promenader under några år efter att ha slutat adjuvantbehandling efter coloncancer.
Den här studien som heter Breakwater tycker jag är intressant. Det handlar då om patienternas med colorektal cancer som har BRAF-mutation. Det man känner till idag är att ungefär 8-12% av patienterna har en BRAF-mutation. Där det är en absolut överlägsen att det en BRAF V600E. Det är en sjukdom som är betydligt mer [00:12:00] svårbehandlad, mycket mer svårflört För våra läkemedel.
Tittar man på en del olika studier i första linsbehandling så kan ni se här att de berafmenterade har medianöverlevnad som ligger där mellan 13 till 14,5 månader totalt sett. Det finns nu en behandling som är godkänd till förbehandlade patienter med kombinationen enkorafenib och cetuximab Som ger då en förbättrad medianöverlevnad på 3,4 månader som är då en godkänd behandling att ge idag.
Men den här nya studien då som heter Breakwater ska titta på vad har man för effekt att ge detta i första linjens behandling. Från början var detta då en treamma studie. En arm som avbrister förtid fick bara N-coronaviriboxetuximab medan den egentliga experimentarmen fick N-coronaviriboxetuximab kombinerat med Folfox-X.
[00:13:00] 236 patienter och ungefär 243 patienter fick standard of care. Tittar man på den här studien så kunde man se att det var en väldigt tydlig effektskillnad beträffande progression free survival. Man har tidigare sett data på att over response raten var förbättrad men nu kom data på progression free survival som visat en väldigt tydlig vinst Och tittar man också på den arm som bröt sig i förtid så kunde man se att N-corafenab i kombination med cetuxenab var likvärdig mot standard of care kemoterapi Tittar man på over survivor så ser man att man ökar...
Den på ett väldigt betydande sätt med ungefär 15 månader. Tittar man i den här kontrollen så stämmer det väldigt väl den förväntade medianöverlevelsen som man har sett i tidigare studier som jag visade innan här. Tittar man också på detta när man tittar på ORA [00:14:00] Survival i den armen som bröt sig förr till så såg man ju att det var ju lite bättre till och med för enkolofenib Cetyxonav istället för Stand of Care.
Säkerhetsprofilen var ju lite högre här tydligt då när man gav detta för det är en behandling här med fyra olika läkemedel experimentar men så det var ju mer grad 3-beverkning som ni ser här. Men man upplevde ändå att det gick att attentera de här biverkningarna. Min erfarenhet när jag behandlar de här patienterna med bara en korafenib och cetuximab så tycker jag ändå att det är en förhållandevis hanterbar biverkningsprofil Men här kombineras det då med cytostatika vilket blir tuffare.
Men det som man tyckte... Vi tittar här bara på ett plott och det visar sig att alla patienter har en nytta av detta oavsett var tumören sitter bland annat och åldersskäl och kön. Man tyckte här [00:15:00] att detta måste nog ändå vara att betrakta som en game changer. Att nu ska vi göra så här redan i första livsbehandling i och med att det är så extrema överlevnadsvinster där du fördubblar överlevnaden i relativa tal kan man säga i det här fallet.
En studie kring ctDNA, det har funnits studier innan bland annat en studie som heter DYNAMIC från Australien som var på ASCO för två år sedan, där det handlade om att man skulle kunna deskalera patienter som inte hade stadium 2 högrisk, som inte hade ctDNA. Den här studien gick till Man känner till väldigt länge att kvarvarande CT-DNA efter kirurgi är väldigt prognostiskt starkt negativt för patienter.
Den här studien som heter DYNAMIC är en studie som man skulle testa konceptet med både eskalering och deeskalering. Det man [00:16:00] redovisar i den här armen är bara den armen där man skulle eskalera behandlingen. Titta på patienterna här då som har genomgått kirurgi mot en stadium 3 koloncancer och så ska man då se på de patienterna som är CT-DNA positiva och eskalera dem jämfört med en blindad grupp Där man inte vet om patienten är CTD-positiv och det är standardbehandling.
Och eskaleringen betyder egentligen att man i princip bygger upp ett steg från det som man skulle fått normalt sett efter standardkriterier. Typ skulle man inte haft någon kematerapi alls så skulle man fått sex månadsbehandling med 5-FU. Skulle man haft behandling med 5-FU enbart normalt sett så skulle man då gått upp till oxypatinbaserad terapi om man hade positiv CT-DNA.
Den här studien såg ut på det här sättet att man kunde hitta cirka 130 patienter varje arm [00:17:00] och där var det däremot en liten obalans beträffade de som gick in i experimentarmen att de hade lite fulare tumörer som ni kan se här jämfört med standardpatienterna. Men man kunde inte se att det kunde påverka patienterna.
Fick inte bättre förbättrat recurrence free survival. Men man ser väldigt tydligt här på att de patienterna i båda grupperna där man inte kunde erikardera ett positivt CT-DNA jämfört med de man inte. Det ju extremt stor skillnad i prognos. Den här studien kunde inte påvisa att eskalering kunde hjälpa patienterna men det är ju andra studier som pågår med det här konceptet så att vi får se vad detta kommer att ge för någonting i framtiden.
Esophagus, den här studien har ju presenterat innan check mot 577 patienter med operabel, [00:18:00] patienter med kardiakancer eller esophaguscancer som har fått nedvant kemoraleterapi som efter korrekt syftande R0-resektion hade kvargårande tumörpåverkan Kalvarande viabel tumör randomiserat till nivolumab eller till placebo i 16 veckor.
Och nu kommer overall survival data som dock inte är helt signifikanta men som skulle då kunna visa till en fördel för detta. Men där det finns vissa data att det är lite obalans beträffande hur patienterna som Som i placebo fick lite mer kompletterande terapi. Men det var ändå antydan här som ni kan se att man fick en förbättrad totalöverlevnad Det här läkemedlet som vi [00:19:00] pratade om tidigare här vid bröstcancer Tdxt, Trastmodercystan, är ju då ett väldigt viktigt läkemedel att det är vid HER2-positiv och HER2-low bröstcancer.
För tiden har det funnits enamma studier att man ger detta vid HER2-positiv ventrikelcancer. Nu kommer den första randomiserade studien som heter Destiny Gastric. Där patienterna som tidigare har fått en första linjens behandling med trastosemab, oftare med kemotillägg och som ska gå över till andra linjens behandling som är till TID-XT i stället för att kontrollera med vad Axan och Ramez-Iremav, där man kunde se att studien var positiv med förbättrad totalöverlevnad.
Man tyckte att detta var ändå kliniskt meningsfullt med en 30% [00:20:00] riskreduktion. Man såg att over-response-raten var ganska tydligt förbättrad för 29% till 44% och duration of response var tydligt bättre. Och vi tittar också på den här specifika biverken som heter ILD som är förknippad med TDXD och den ligger i det här storleksspannet som man har sett innan som brukar ligga mellan 10-15% och det stämmer ju också i den här studien men i det glädjande var att i den här studien så fanns det ingen patient som hade grad 5 tox idag Så att konklusionen var att här trodde man att det här skulle kunna vara, förhoppningsvis att det här skulle kunna leda till att du skulle kunna få en godkänd behandling att ge också vid HER2-positiv ventrikelcancer.
Annars är ju det här läket också för att vara godkänt att ge vid bröstcancer men också godkänt att ge vid HER2-muterad lungcancer. Car-T-cellsbehandling har jag varit [00:21:00] väldigt nyfiken på att se hur det fungerar också vid icke bara hematologiska maligniteter här fanns det nu en studie från Kina där man testade ett Car-T-cellsinräkning med en riktning mot klaverin 18.2 här finns det ju nu ett läke som heter solbetuximab som åtminstone hälsa länge är EMA godkänt att ge vid klaverinpositiv ventrikelcancer och Och i den här studien så var det patienten här då som hade fått minst två behandlingslinjer i injärn som då gick in i studien och då skulle få ett CAR T-cells läkemedel riktat mot Clavidin 18.2 istället mot Treatment Physician Choice.
Då man kunde se en ganska tydligt mycket förbättrad Och respons på att ge det här läkemedlet. Man kunde också se att det var en förbättrad progression for survival och man kunde också se att det var en [00:22:00] förbättrad totalöverlevnad. Det tog inga sådana riktigt jätteimponerande sidor men man ser åtminstone att det är en liten svans patienten går bättre för.
Till en del biverkningar är det också att de som fick det här läkemedlet 98% Över 98% grad T-troxicitet, vilket är ganska häftigt på en behandling. Men tittande på vad så ni ser vilka biverkningar rörde sig på grad 3, så var det i huvudet hematologiska. Vilket jag tycker låter lite märkligt på det här preparatet för Claudin 18.2 ska ju normalvärdast ha bara finnat på ventrikesnämnda Så jag har riktigt svårt att få ihop den här biverkan, men åtminstone var det den första behandlingen Det är den första studien som har kunnat visa lite positiva effekter på cortecensbehandling vid solida tumörer.
Min sista studie är en studie på pancreaskancer lokalt avancerad med treating tumor fields. Detta med att man sätter på en utrustning och skapar elektriska fält runt omkring. Det är en behandling som nu [00:23:00] är godkänd i Sverige åtminstone vid maligna gliom Nu skulle man testa detta för patienten vid lokalt avancerad ventrikelcancer.
Studien går till på det sättet att Patienten har randomiserat till ett 1-hett-ratiot i Gemsar nabpanketaxel som är en ganska vanlig behandling att det är i första linjen. Att få samma behandling med tillägg av tumor treatment fields. Där kan man se i studien Primer endpoint over survival, Second endpoint progression free survival bland annat som ni ser här.
Tittar man på studien så var den faktiskt positiv att man fick en viss mindre överlevnadsvinst som anses ändå vara säkerställd på att ge den här behandlingen. Man kunde också se en del andra positiva effekter att man kunde förlänga tidigt insättande smärtpåverkantik och säkerheten var ändå ganska försumbad utan det som stack ut.
Med att ge den här formen av behandling att man fick ju en del hudreaktioner som ni ser här i huden [00:24:00] dock lite mer besvärlig behandling man måste bära ut utrustning och kommer hålla rätt ungefär cirka 18 timmar per dygn för att kunna uppnå den här effekten. Så detta var min sista bild tror jag nu, Renke.
Renske Altena: Fantastisk live. Ja.
Leif Klint: Och
Renske Altena: imponerande hela... Gastrointentionella trakten på 20 minuter så är jag jättetacksam för det och kanske att vi ska planera tillfälle att prata mer djupet om de olika områden. Jättestort tack till dig.